NAJSTARIJA OSOBA NA SVETU JE OBOŽAVALA DA JEDE OVU HRANU: Šlogiraćete se kada vidite i koju
Foto: Profimedia

ko bi rekao

NAJSTARIJA OSOBA NA SVETU JE OBOŽAVALA DA JEDE OVU HRANU: Šlogiraćete se kada vidite i koju

Japanka Kane Tanaka, za koju se veruje da je bila najstarija osoba na svetu, preminula je u 119. godini, objavila je u ponedeljak javna televizija NHK.

Objavljeno:

Tanaka je rođena 2. januara 1903., u godini prvog kontrolisanog leta braće Rajt motornim avionom i godini u kojoj je Marija Kiri postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu.

A kad god se govori o najdugovečnijim ljudima, otvara se pitanje o tome koja je njihova tajna, odnosno šta jedu. Srećom, u ovom slučaju imamo odgovor na to pitanje zahvaljujući Japanskoj nacionalnoj turističkoj organizaciji koja je intervjuisala Tanaku 2020. godine.

„Omiljena su mi gazirana pića, posebno Coca-Cola, ali i kafa i čokolada. Zapravo ne postoji ništa što mi se ne sviđa“, rekla je tada.

Ono čemu nikada nije mogla da odoli bili su slatkiši. Tako je 2019., kada je Ginisova knjiga rekorda proglasila najstarijom osobom na svetu, tokom ceremonije dobila kutiju čokolade i odmah je otvorila. Kad je upitana koliko čokolada želi da pojede, odgovor je bio: „100!“

Čokolada
foto: Profimedia

Na pitanje o tome koja je po njenom mišljenju tajna dugog života, Tanaka je rekla: „Raditi stvari koje voliš, jesti stvari koje voliš i uživati u svakom danu.“

Osim toga, volela je da igra društvene igre, rešavati matematičke zagonetke i razgovara s ljudima.

Ako ikada poželite da posetite Tanakinu rodnu regiju Fukuoku, ona je preporučila uživanje u bezbrojnim ukusnim jelima, uključujući hakata ramen, motsu nabe (gulaš od iznutrica), mentaiko (riblja ikra), mizutaki i yatai štandove s hranom.

Japan je poznat kao jedna od nacija na setu s najdužim prosečnim životnim vekom, a najpoznatiji su ljudi koji žive na Okinavi. To ostrvo se smatra jednom od pet takozvanih plavih zona, regija sveta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.