NEĆETE VEROVATI ZAŠTO MAČKE IMAJU BRKOVE! Ovakav odgovor možda niste očekivali
Foto: Profimedia

POGAĐAJTE

NEĆETE VEROVATI ZAŠTO MAČKE IMAJU BRKOVE! Ovakav odgovor možda niste očekivali

Sigurno ste primetili njihove duge brkove

Objavljeno:

Sigurno ste se nekada pitali čemu mačkama služe njihovi dugi brkovi i da li je neophodno da ih ona ima. Ne samo da su simpatični i da maci dodaju poene za šarm, već su joj i neophodni.

Mačiji brkovi su nešto krući od drugih dlaka na njenom telu, zbog čega štrče i lako se primećuju. I verovatno prvo obratite pažnju na dlake na macinim obrazima, ali ako malo bolje pogledate, uočićete slične dlake na drugim mestima na njenom telu, kao što su oči, podbradak i prednje noge.

Gde god da se nalazili, brkovi su smešteni u kožu dublje nego ostale dlake ne mestima na kojima se nalazi veliki broj nervnih završetaka, zbog čega su ove dlake posebno osetljive. Zbog toga se ove dlake nazivaju i “taktilnim dlakama”.

Što se tiče pravih brkova, odnosno onih na obrazima, mačka ih ima 24, po 12 sa svake strane. Ove dlake zapravo nisu samo dekoracija već i veoma važan organ.

Mačka
foto: Profimedia

Brkovi pomažu mačkama da se snalaze u prostoru. Oni daju informacije o veličini prostora u kom se mačka nalazi ili kroz koji prolazi. Pored toga, imaju značaja i za mačiju prirodu.

kako znate, mace su zapravo predatori,o odnosno lovci. Brkovi su ti koji im pomažu da love noću, jer im daju informacije o udaljenosti plena. Istraživanja su pokazala da mačke čiji se brkovi nalaze u solidnom stanju, noću mogu da love jednako efikasno kao i preko dana.

Mačji brkovi ustvari prepoznaju vibracije predmeta ili organizama u blizini. Oni siu vitalni organ mačkama koje imaju probleme sa vidom.

Mačiji brkovi su poprilično čvrsti i ne otpadaju tako lako. Najčešće se oštete kada se maca previše približi izvoru toplote. Do problema može doći ukoliko su brkovi oštećeni, jer to može prouzrokovati smanjenu osetljivost mačke na sredinu, a samim tim i slabije mogućnosti lova i orijentacije.

(Espreso/Apetit.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.