EVO KOJE OPASNOSTI VREBAJU ZA 1. MAJ!
Ilustracija, Foto: Rina

OBRATITE PAŽNJU

EVO KOJE OPASNOSTI VREBAJU ZA 1. MAJ!

Šuma, reka, livada, divljina, vatra neizostavni su deo tradicije Prvomajskog uranka, koji donosi uživanje, ali može biti i rizičan

Objavljeno:

Uslov za lep provod je poštovanje zakonskih propisa, pravila koja je uspostavila priroda i saveta onih koji znaju njene ćudi. Primeniti ih znači sačuvati ličnu i tuđu bezbednost, zdravlje, prirodno okruženje.... Prvi i osnovni savet svim izletnicima je da ne voze pod dejstvom alkohola.

Oprezno sa vatrom

Praznik rada zna da zada puno posla vatrogascima zbog običaja da se u prirodi loži vatra, peče roštilj, pečenje... Vatrogasci savetuju da se vatra ne pali blizu zapaljivog terena, oko objekata, ispod dalekovoda, vatra mora biti pod ljudskim nadzorom i ne treba je ostavljati dok potpuno ne izgori.

Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu, podseća da je zakonski zabranjeno paliti vatru najmanje 200 metara od šuma.

- Zbog tradicije je to nemoguće iskoreniti, a ako se to već radi, treba biti jako obazriv. Vatru nikako ne paliti ako duva jak vetar, nadzirati je, po završenom pikniku žarište politi vodom i uveriti se da ne postoji mogućnost da se vatra ponovo javi - kaže Cicvarić i upozorava da je kazna za slučaj izbijanja požara 10.000 dinara.

Pazite da ne zalutate

Prvi maj
foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Planine nose svoje rizike. Na nekima se dešavalo da se izletnici izgube ili dožive susret sa životinjama.

- Mora se strogo držati obeleženih planinarskih staza. Pre dolaska na planinu, naročito za one koji je ne poznaju, treba konsultovati lokalne vodiče ili udruženja sa tih područja. Na izlet poći sa punim baterijama mobilnih telefona, tražiti mesta gde ima dometa, ako se izdvajate iz grupe, javiti se s vremena na vreme - priča Milisav Mijatović iz Udruženja za sportove u prirodi „Green Bear“ sa Tare.

Kako pored reke

I reka je ništa manje omiljeno okupljalište izletnika. Kao i u pozorištu, napominje Nenad Stojković, profesionalni ronilac iz Ovčar Banje, i kraj vode postoji protokol.

- Oprez pri svakom kontaktu sa rekom. Lep dan i alkohol umeju da povuku neozbiljne da se kupaju, ali kupanju još nije vreme jer izlazimo iz zime i temperature vode su 15 stepeni. Decu obavezno nadzirati kraj vode. U ovim prilikama narod izlazi na jezera i vozika se čamcem koji zbog preopterećenosti zna da se prevrne. Nikako ne pretovarati plovila i neplivači nikako na njih da se penju bez pojasa za spasavanje - kaže Stojković.

Saveti lekara

Planina, Priroda, Zlatar, Prvi maj, Uskrs
foto: Rina

Savet lekara je – ne izlagati se prevelikom suncu, poneti na piknik šešire ili kačkete, izbegavati alkohol i previše hrane i po dolasku kući obavezno se pregledati zbog krpelja. Ukoliko počne oluja, premda sigurne zaštite od groma nema, najpouzdanije je povući se u automobil.

Kako izbeći zmije

Sa dolaskom u prirodu treba biti svestan toga da ideš na stanište raznih životinja kao što su zmije.

- Izbegavati kampovanje pored gomile kamenja ili grmlja. Veća je verovatnoća da ćete šarku ili poskoka videti pri samom dolasku na izlet, nego kasnije, jer će ona pobeći kada oseti vibracije. Ako ih ima, otrovnice će pobeći od buke, a ako ih i vidite, ne uznemiravajte ih jer će same otići. Susret sa zmijama može se desiti kraj reka i potoka, one neće pobeći od buke, ali njih se ne treba plašiti jer su bezopasne - kaže Dragoslav Janković, lovac zmija iz Čajetine.

Prepoznajte kvalitet mesa

Prvomajska izletnička trpeza ne ide bez roštilja ili ražnja, a može se desiti da u velikoj navali mesari poture kupcima neispravno meso.

- Ako su šnicla, krmenadla ili vrat koji kupujete vodeni i tamni, znači da su bajati. Ćevapi moraju biti boje mlevenog mesa, oni koji dugo stoje su tamni. Kobasice imaju puno aleve paprike i naoko je teško prepoznati po boji, zato ih treba kupovati kod pouzdanih trgovaca. Jagnje i prase moraju imati veterinarski pečat - savetuje Dušan Stojanović, mesar iz Mačkata.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.