EVO ZAŠTO RIBLJA PAŠTETA NIJE POSNA! Šokiraće vas
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠOK

EVO ZAŠTO RIBLJA PAŠTETA NIJE POSNA! Šokiraće vas

Retki su znali...

Objavljeno: 09:38h

Ako pažljivo čitate deklaracije i obavestite se o poreklu određenih sastojaka, shvatićete da su mnogi proizvodi za koje ste bili uvereni da su posni, ustvari mrsni.

Riblje pašete, su jedan od poizvoda na koje posebno morate da obratite pažnju, ukoliko postite.

To što na konzervi piše da je pašteta riblja, ili od tune ne znači i da možete da je jedete u vreme posta. Prema dostupnoj statistici čak 40 odsto ribljih pašteta nije posno. Tako kod pašteta od tune, određenih prozvođača, treba jesti samo onu na čijoj je ambalaži jasno napisano da je posna. U onoj drugoj, na kojoj ne stoji ta oznaka, nalaze se i mlečne belančevine što uredno i piše na deklaraciji.

Iako je pravljena od ribe, sitnim slovima može pisati da sadrži neke masti životinjskog porekla, tako da dobro otvorite oči kada kupujete ovu namirnicu.

Paštete nisu jedini prozivod na koje morate da obratite pažnju. To su, kako upozoravaju stručnjaci, pre sveg biljni šlag, biljni sirevi, kao i posna pavlaka. Upravo se u proizvodnji tih namirnica koriste enzimi koji se dobijaju iz mleka, a tek ponegde na deklaracijama može da se vidi da zapravo ne samo da nisu posni već jasno piše da se u njihovoj proizvodnji koriste mlečne supstance.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ako je proizvođač dovoljno pošten i pridržava se zakona, pa na deklaraciji napiše da njegov proizvod sadrži kazein, to znači da tu namirnicu ne treba koristiti u posnoj ishrani. Kazein je glavni protein u mleku i veoma je važan u ishrani, ali ne i u vreme posta. Pored kazeina, među namirnicama za koje ste ubeđeni da nisu mrsne treba obratiti pažnju na one koje sadrže želatin.

U mnogim slučajevima reč je o želatinu goveđeg porekla, pa ako hoćete da budete sigurni da se niste ogrešili, kupujte samo proizvode na kojima piše da je taj sastojak biljni. Kada na deklaraciji piše da taj proizvod sadrži pektin, biljni želatin, nema smetnji da se konzumira i u toku posta.

Naminica koja najvše dovodi ljude u zabludu je hleb jer mnoge vrste testa, poput tosta i dvopeka, ali i bezkvasnih hlebova, sadrže mlečne masti, a neki čak i jaja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.