RECEPT ZA NAJUKUSNIJU TRPEZU NA VELIKI PETAK: Pristaje svačijem ukusu i džepu!
Trpeza, Foto: Profimedia

u susret prazniku

RECEPT ZA NAJUKUSNIJU TRPEZU NA VELIKI PETAK: Pristaje svačijem ukusu i džepu!

Predlažemo vam nekoliko jela na vodi koja možete jesti na Veliki petak.

Objavljeno: 16:06h

Na ovaj dan se farbaju jaja, i to u crvenu boju, ali se uzdržava od bilo kakvog veselja i proslava, rada u polju i kući. Trpeza je posna, a Srpski kuvar predlaže neka jela koja možete pripremiti za porodicu.

Veliki petak je jedan od najtužnijih dana u hrišćanstvu. Neka ovaj dan bude onaj kada ćete više voditi računa o tome šta pričate, a manje šta i kako jedete.

Predlažemo vam nekoliko jela na vodi koja možete jesti na Veliki petak:

Predlog za doručak: Palenta na vodi

Napravite palentu sa malo vode i soli. U posebnu šerpu prodinstajte malo crnog i belog luka, prelijte sa paradajz sokon u koji ste dodali malo origana i soli, pa pustite sve da provri. Palentu prelijte sa paradajz sosom i uživajte!

Predlozi za ručak:

1. Varivo od koprive ili spanaća

Doručak, Jaja, Spanać
foto: Profimedia

Potrebno je:

300 gr kopriva 1 glavica luka 1 šargarepa 1 praziluk 1 veći krompir 1 kocka za supu od povrća 4 kašike ulja 1 limun ili malo jabukovog sirćeta

Priprema: Očistite povrće, luk i praziluk iseckajte što sitnije i prodinstajte na ulju sa malo vode. Dodajte sitno seckanu šargarepu i krompir isečen na nekoliko debljih kolutova. Nalijte vodom i dodajte kocku. Kuvajte petnaestak minuta, pa dodajte opran i na krupno sečen list koprive. Kuvajte par minuta pa sklonite sa vatre i dobro umutute štapnim mikserom. Doterajte ukus, vratite ako je potrebno da još malo uvri i pred služenje zakiselite po želji.

2. Pita sa pirinčem i prazilukom

Potrebno: 1 praziluk, 300 kuvanog pirinča, so i biber, kisela voda, pakovanje kora za pitu.

Priprema: Praziluk iseckajte pa izdinstajte na malo vode. Kada se izdinsta dodajte mu kuvan pirinač i začine.

Odvojite jedan list kore za pite, pa je pospite sa nekoliko kapi kisele vode, zatim na nju zgužvajte još jedan list kore za pitu pa ga obilno filujte pirinčem i prazilukom, savijte i stavite u tepsiju. Kada naslažete ostale kore, sve pospite sa kiselom vodom i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta na 200 stepeni.

3. Fileti lososa sa povrćem

Potrebno je:

4 fileta lososa tikvica 2 šargarepe 4 krompira 2 paprike pola manje glavice brokolija pola manje glavice karfiola so i biber suvi začin od povrća maslinovo ulje

Losos
foto: printscreen/youtube

Priprema:

Povrće isecite na komadiće i sve, osim paprike i tikvica, obarite u vodi. Ocedite povrće, stavite u podmazan pleh, dodajte papriku i tikvice, začinite, prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 40 minuta. Filete lososa osušite ubrusom, posolite, pa stavite u zagrejan tiganj i pecite uz okretanje da se ravnomerno ispeče sa svake strane. Kada je losos pečen, servirajte ga na povrću.

4. Kukuruz salata

Potrebno je:

2 konzerve kukuruza šećerca 2 konzerve tunjevine 100 grama maslina 3 šargarepe (izrendane) so, biber, maslinovo ulje sok od limuna Svež peršun

Priprema: U činiji pomešajte oceđen kukuruz i oceđenu tunjevinu. Zatim dodajte seckane masline, rendane šargarepe. Dodajte so, biber, maslinovo ulje i svež peršun, sitno iseckan. Sve izmešajte i poslužite.

Predlog za večeru - Rižoto od povrća

Potrebno je:

150 grama graška 150 grama šargarepe 150 g kukuruza šećerca oko 1 šolja belog pirinča so i biber i svež peršun kurkuma (po želji)

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.

Predlog za desert - Posna baklava sa višnjama

Potrebno je:

500 g tankih kora za baklavu

Fil:

700 g zamrznutih očišćenih višanja 150 g mlevenog posnog keksa 100 g iseckanih lešnika 100 g mlevenih oraha 2 kašike griza

Sirup:

700 g šećera 900 ml vode 2 kesice vanilin-šećera sa ukusom ruma

Premaz kora:

150 ml ulja 150 ml gazirane vode

Priprema:

Kore podelite tako da svaki rolat ima po tri kore. Gaziranu vodu i ulje stavite u manju posudu i dobro sjedinite. Višnje ostavite da se odlede i ocede, a sok koji ispuste sačuvajte. U posudu stavite višnje, dodajte mleveni keks, orahe, lešnike i griz. Dobro promešajte i po potrebi dodajte malo soka koji su višnje pustile. Smesa treba da bude gusta. Za sirup stavite šećer u dublju posudu, nalijte vodom i pustite da se kuva uz povremeno mešanje.

Kada tečnost provri, smanjite temperaturu, pa na umerenoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite s vatre, dodajte vanilin-šećer sa ukusom ruma, promešajte i ostavite da se ohladi. Na radnu površinu raširite jednu koru i premažite je mešavinom ulja i vode.

Preklopite drugom korom, pa i nju premažite. Stavite treću koru, premažite je, pa na širu stranu, pri kraju kore, celom dužinom, rasporedite deo fila. Fil podelite na onoliko delova koliko imate rolata. Stranice kora savijte malo ka unutra, pa koru čvrsto zavijte u rolat. Rolat prebacite u odgovarajući pleh koji ste, prethodno podmazali uljem. Na isti način napravite i ostale rolate.

Rolate isecite na parčiće, pa ih premažite ostatkom mešavine ulja i vode. Pecite baklavu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada baklava dobije lepu rumenu boju, izvadite pleh iz rerne. Oštrim nožem odvojite već isečene parčiće i prelijte ih ohlađenim sirupom. Baklavu stavite u frižider na najmanje tri sata, pa je poslužite.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.