BILI SMO OBMANUTI! Znate li koliko je zapravo VISOK Novak Đoković?
Novak Đoković, Foto: Starsport©

znate li?

BILI SMO OBMANUTI! Znate li koliko je zapravo VISOK Novak Đoković?

Na prvom mestu ATP liste je proveo 363 nedelje što je najduži period u istoriji otvorene ere

Objavljeno:

Novak Đoković (Beograd, 22. maj 1987) srpski je profesionalni teniser.

Na prvom mestu ATP liste je proveo 363 nedelje što je najduži period u istoriji otvorene ere. Mnogi teniski kritičari, bivši igrači i saigrači smatraju Đokovića jednim od najboljih tenisera u istoriji.

Profesionalno igra od 2003. godine. U dosadašnjoj karijeri je osvojio 20 titula na grend slem turnirima: devet puta Otvoreno prvenstvo Australije, šest puta Vimbldon, tri puta Otvoreno prvenstvo SAD i dva puta Rolan Garos. Jedan je od petorice tenisera u Open eri koji su osvojili grend slem karijere. Osvajanjem Rolan Garosa 2016. postao je prvi teniser, nakon Roda Lejvera 1969, sa pobedama na sva četiri grend slem turnira u nizu i jedini koji je to ostvario na tri različite podloge. Jedini je teniser u Open eri koji je osvojio svaki grend slem turnir minimum dva puta. Rekorder je po osvojenim trofejima na Otvorenom prvenstvu Australije i jedini koji je trijumfovao tri puta po dva puta zaredom u Open eri. Drži rekord sa sedam završenih godina kao prvi teniser sveta i po zaradi od turnira u muškom singlu.

1 / 8 Foto: Starsport©

Osvajač je pet titula na Masters kupu i jedini koji je trijumfovao četiri puta zaredom. Đoković je prvi i jedini igrač koji je osvojio svih devet turnira iz ATP Masters 1000 serije, jedini koji je bar dva puta osvajao sve masterse 1000. Ukupno je osvojio tridesetsedam turnira ove kategorije i drži rekord, te ima šest osvojenih u jednoj sezoni po čemu je rekorder. Osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Zajedno sa saigračima iz reprezentacije Srbije je došao do titule u Dejvis kupu 2010. godine i u ATP kupu 2020. godine.

Sa Rafaelom Nadalom je ostvario jedno od najvećih rivalstava u istoriji tenisa. Odigrali su rekordan broj međusobnih duela u Open eri i najduže grend slem finale u Melburnu 2012. godine. Zapaženo je i Đokovićevo rivalstvo sa Rodžerom Federerom, protiv koga je igrao u rekordnih sedamnaest međusobnih duela na grend slem turnirima i rekordnih jedanaest polufinala.

Novak Đoković, Tenis, ATP
foto: Profimedia

Pored proglašenja za najboljeg sportistu i tenisera Srbije i sveta, Đoković je odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde, ordenom Svetog Save od SPC i ordenom Republike Srpske. Takođe, Novak je idejni tvorac Fondacije „Novak Đoković” koja se aktivno bavi pružanjem pomoći deci u socijalno ugroženim sredinama, kao i drugim humanitarnim akcijama.

Činjenica koja nije svima poznata je ta da je Đoković visok 1.88.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.