NAJBOLJE VOĆE I POVRĆE KOJE TREBA DA UNESETE U ORGANIZAM U APRILU: Ako ga propustite, nećete spremiti TELO za LETO!
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

održiTE formu

NAJBOLJE VOĆE I POVRĆE KOJE TREBA DA UNESETE U ORGANIZAM U APRILU: Ako ga propustite, nećete spremiti TELO za LETO!

Vreme je da iza sebe ostavimo najmoćnija zimska jela i počnemo da kuvamo lakša jela koja nas hrane, a da nam ne oduzmu vitalnost

Objavljeno:

Sa prolećem kuhinja postaje sve lakša, a bašta nam olakšava. Otkrijte voće i povrće koje sezona donosi i koje će vam omogućiti da uživate u više zdravlja i vitalnosti.

Poletanje proleća vidljivo se odražava ovog meseca u bašti. To je mesec ponovnog rođenja , u kojem se sve živo budi oko nas, u kome se staro odbacuje da bi se napravilo mesta za novo.

Jetra je organ koji upravlja prema tradicionalnoj kineskoj medicini, a pored nje i žučna kesa. I kisela hrana i ona gorkog ukusa pomoći će nam da promovišemo njeno pravilno funkcionisanje.

Vreme je da iza sebe ostavimo najmoćnija zimska jela i počnemo da kuvamo lakša jela koja nas hrane, a da nam ne oduzmu vitalnost . Polako, postepeno, poput prirode oko nas.

Koje je sezonsko voće i povrće u aprilu?

Uz neke izuzetke, jedva da ima i traga od plodova koje smo pronašli jeseni i zimi. Jedna od onih koja vrlo dobro preživljava je pomorandža, sa kasnim sortama koje nude vrlo dobar ukus, i drugo agrumi poput grejpa ili limuna.

Takođe je još uvek dobro vreme za tropsko voće prilagođeno našim toplijim krajevima. Ali novina u sezoni su mušmule , jedno od onih plodova u kojima morate uživati kad ga vidite, jer nam ostaje kratko.

Među povrćem ima malo više kontinuiteta, ali neki će se definitivno oprostiti do sledeće godine, poput zelenila repe ili čička. Još uvek ima dobrih kupusnjača, radiča, spanaća, blitve i celera. A ako volite artičoke, iskoristite ih jer im ostaje malo vremena u optimalnoj sezoni.

Kiseljak i rastu u ovom trenutku i, sa limunom i drugih citrusa se uvek održavaju, će obezbediti kiseline ukus koji cijeni i svoju jetru u na proleće.

U brizi o ovom organu pomoći će vam i cikorija, endivija, rukola, rotkvice i samonikle biljke poput maslačka, koje ćete sada lako pronaći.

Ovo lišće i rotkvicu možete uključiti u salate u koje i dalje možete staviti avokado, jabuku, spanać, beli luk i mladi luk, špargle ili šargarepu.

1 / 7 Foto: Profimedia

Možete ih čak i ukrasiti prvim cvetovima sezone , poput sleza ili ljubičice. Ili, zašto da ne, dodajte hrskavi dodir svežeg sirovog ili blago blanširanog graška .

A to je da su mahune u svom sjaju : grašku, mladom pasulju i snežnom grašku sada je dodan zeleni pasulj , matica povrće ovog meseca i sledeće.

I na kraju, ako vreme dozvoli, u pirjano meso ćete imati priliku da dodate neke pečurke koje se u proleće razmnožavaju u šumama zahvaljujući vlažnosti i blagim temperaturama, poput senderuela, pečuraka, smrčaka ili pečurki San Jorge.

12 voća i povrća u sezoni: Dodajte Ih u svoj meni!

Ovo je neko od voća i povrća koje se nalazi u proleće u optimalno vreme. Uključite ih u svoju korpu za kupovinu kako biste bili sigurni da konzumirate voće i povrće u sezoni.

1. Šargarepa za kožu

To je toliko poznato da mislimo da znamo sve o šargarepi. Na primer, da je njegova narandžasta boja zbog visokog sadržaja beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A. I istina je, ali još uvek ima tajne.

Šargarepa sadrži poliacetilene poput falkarinola i falkarindiola, fitonutrijente koji su sposobni, pored delovanja beta-karotena, da inhibiraju rast ćelija karcinoma u debelom crevu.

Takođe je vrlo hranljivo povrće koje deluje kao probavni melem zahvaljujući svojim antiinflamatornim i lekovitim svojstvima . Šargarepa je dobar izvor provitamina A i vitamina poput C i folne kiseline.

1 / 5 Foto: Pritnscreen

2. Vitamini i sredstva za čišćenje zelenih šparoga

Sa prolećem dolaze zelene šparoge , visoko cenjene zbog svog nežnog gorkastog ukusa. Zelene su jer se gaje na sunčevoj svetlosti, a ne pod zemljom, poput belih. Svetlost im omogućava da razviju hlorofil … i istovremeno više vitamina.

Špargle su posebno bogate folnom kiselinom i vitaminima C i E , mada takođe pružaju beta-karoten i vitamine B1, B2 i B6. Ovu hranljivu snagu takođe prati malo kalorija, ali sa drugim velikim prednostima. Špargla vrši diuretički i pročišćujući efekat , jer sadrži i kalijum i asparaginsku kiselinu, koja stimulišu rad bubrega. Njegova vlakna, inulin, istovremeno štite crevnu floru .

Da bi ih skuvali bez raspadanja, žumanjci se stavljaju u lonac uspravno, vezani koncem. Možete ih i dinstati ili peći.

3. Jagode bogate gvožđem i vitaminom C.

Veće su od jagoda, i iako ih sada većinu godine možete naći na pijacama, na proleće sazrevaju prirodno i imaju najbolji ukus.

Njihovo malo kalorija i lagani diuretički efekat proslavili su ih kao voće za čišćenje. U stvari, kada dođe proleće, neki ljudi sa njima naprave lek od nekoliko dana. Ali ako su pogodni za prečišćavanje, to je pre svega zato što čuvaju dragocene hranljive sastojke.

Jagode su vitaminom C bogate gotovo kao i narandža: 100 grama pokriva sve što je potrebno dnevno. Ovaj vitamin poboljšava asimilaciju svog gvožđa, a prati ga vitamin K.

1 / 6 Foto: RINA

Budući da su veći od jagoda, više se priuštavaju prezentacijama na rezance poput voćnog carpaccia. Režite kriške vrlo tanko i začinite ih sa nekoliko kapi balzamičnog sirćeta kako biste naglasili njihov ukus.

Jagoda je jedno od voća sa najvećim prisustvom pesticida. Kako se ne ljušti, posebno je važno odabrati ih ekološki uzgojene. I zapamtite: kupite ih u određenom trenutku i odmah ih konzumirajte jer se brzo pokvare kada se sakupe.

Većina pronađenih u našoj zemlji potiče iz Huelve. Još jedno područje poznato po dobrim jagodama je El Maresme.

4. Zelje protiv anemije

U proleće i leto je moguće uživati u zelju, malo poznatom lisnatom povrću, čije nas veliko bogatstvo vitaminom C i gvožđem poziva da to potvrdimo. Obrok od 50 grama zelja obezbeđuje 40% vitamina C potrebnog dnevno i 10% gvožđa.

Pored ove dve idealne hranljive materije za borbu protiv anemije, zelje sadrži obilje vlakana (3%) i smatra se čišćenjem. Sirova hrana u salati pruža vrlo poseban ukus limuna. Ovaj tangi ukus takođe dodaje dašak svežine supama, pireima i tortiljama.

Samo predostrožnost: sadrži oksalate, pa se njegova potrošnja obeshrabruje ako teži stvaranju kamenaca u bubrezima.

5. Zeleni Pasulj, najhranjivije povrće po lepom vremenu

Izlaz holesterola, crevni tranzit bez poteškoća i dobra doza hranljivih sastojaka: ovo su obećanja ovog povrća čija sezona počinje u proleće i traje do dugog leta. Inače, jedna od retkih mahunarki koja se jede sveža i sa mahunom.

Razumna porcija 125 grama zrna pasulja obezbeđuje 10% dnevnih potreba za folnom kiselinom, 8% vitamina B1 i 5% gvožđa, kalcijuma i vitamina A.

Takođe sadrži antioksidativna jedinjenja poput luteina , karotenoida koji je poput štita protiv katarakte . Ili drugi, poput kvercetina i katehina, koji takođe pomažu u deaktiviranju štetnih slobodnih radikala.

Ne treba je prekuvati kako bi bolje sačuvao vitamine.

6. Pomorandže sa svom slatkoćom i vitaminom C.

U proleće, dok se narandžasto drveće sprema da se napuni cvećem i ispuni vazduh svojim mirisom cveta pomorandže, i dalje možemo uživati u vrlo dobrim pomorandžama.

To su kasne sorte koje su u sezoni u aprilu i maju, kao što su pupak , pupak kasno ili valencija kasno . To su slatke i sočne pomorandže koje vam omogućavaju da se oprostite dobrim ukusom ovog citrusnog voća do sledeće godine.

Pomorandže nisu samo bogate vitaminom C, već takođe daju i folnu kiselinu i vitamin B1 . Ako se jede celo, a ne u soku, bolje se koriste njegova vlakna u kojima su koncentrisani flavonoidi. Ovi antioksidanti pojačavaju zaštitu vitamina C.

Pomorandže
foto: Printscreen/youtube

7. Mladi luk za vaše prolećne salate

Blaži ukus mladog luka nastaje usled činjenice da je to luk koji se bere rano, kada je lukovica još mlada. Proleće je idealno vreme za ovo.

Nešto su manje koncentrovani u sumpornim jedinjenjima od sušenog luka, što ih takođe čini nešto mekšim i slađim. Upravo zato što su mekani, lakše je uživati u sirovim u većim količinama i tako imati koristi od njihovih diuretičkih i antioksidativnih svojstava .

Smatraju se korisnim za kardiovaskularno, respiratorno i zglobno zdravlje. Pored lukovice, možete iskoristiti i zelenu osnovu stabljike mladog luka. Isecite ga na tanke kriške i dodajte ga u salate ili supe pre služenja.

mladi luk
foto: Profimedia

8. San Jorge pečurke, sa puno ukusa i minerala

Trenutak kada zelena prolećna trava počinje da izlazi na livadama obično je i trenutak kada je zgodno započeti potragu za ovim aromatičnim pečurkama , veoma popularnim u kuhinji severa poluostrva, od Kantabrije do Katalonije, prolazeći kroz Kastilju, Baskiju , Navara, La Rioja ili Aragon.

U svakom području poznat je pod različitim imenima: perretkico u Navarri i Baskiji, mala droplja ili mojardon u Aragonu, moikerno u Kataloniji … Ponegde počinju da se pojavljuju u San Joseu, krajem marta, na sunčanim mestima zaštićenim od zimi hladno. Ali najčešće je da obilnije niču između aprila i maja, u visokim planinskim predelima kada vrućina napreduje.

Nije jedina gljiva koja stiže na proleće kada kiše dobro natapaju livade i šume. Prepoznaćete ga po mesnatom belom šeširu , smotanom na rubovima dok je mlad, i glomaznom i postojanom stopalu.

Generalno, pečurke su bogate mineralima i dobrim izvorom proteina . Oni iz San Jorgea su ukusni, jednostavno sotirani sa belim lukom i peršunom.

9. Tigernuts Godine, Spremni

Novi usev tigerusa, ubran zimi i pažljivo sušen tri meseca, sada je spreman za početak pripreme jednog od najočekivanijih pića leta.

Razlog zašto se ovo biljno mleko pije u vrućim mesecima je zato što se konzumira kao osvežavajuće piće, ali u stvarnosti se može piti tokom cele godine, jer se sušeni tigernuts, koji nisu ako ne i mali krtoli, mesecima dobro drže.

Tradicionalno se horchata smatra digestivnim pićem, korisnim protiv letnje dijareje. Istina je da obezbeđuje prebiotička vlakna i probavne enzime, kao i zdrave masti i minerale kao što su kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum i cink.

10. Izuzetna i digestivna rukola

Arugula, takođe poznat kao gusenica ili Rokueta , ne obraća pažnju kada je našao divlje u putevima i otvorenim poljima. Sada, zahvaljujući njegovoj zahvalnosti za modernu visoku kuhinju, kao i za italijansku i francusku, znamo da je to delikates .

Postoji mnogo načina za uživanje u rikoli: u salatama sa drugim listovima, kojima daje pikantni kontrapunkt; sa paradajzom i maslinama; u jelima od pice ili testenine , dodanih neposredno pre služenja … rukola daje jelima dašak sofisticiranosti i gorkog i začinjenog kontrapunkta koji se kuka.

Rukola
foto: AP

Ali takođe pruža obilje kalcijuma, folne kiseline, vitamina C i raznih gorkih jedinjenja koja pospešuju varenje i pomažu u brizi o jetri tokom cele sezone.

Veoma je zahvalna biljka koja se sama uzgaja. Ako seme sejete u fazama, moći ćete da ga imate gotovo tokom cele godine. Videćete i da je na proleće u svom sjaju, jer sa letnjim vrućinama može da poveća gorčinu.

11. Lokuats sa svom energijom proleća

Od aprila, lako je videti da mušmula drveće prepun voća u baštama i voćnjacima u istočnoj poluostrva.

Za uživanje u mušmulama pogodno je iskoristiti ove mesece, jer je njihova sezona prolazna, a sredinom juna ih jedva da je ostalo.

Lokuats vas rehidriraju i pomažu vam da dobijete dobre doze vitamina C , koji je povezan sa višim nivoima energije i boljim raspoloženjem. U Pored toga što pružaju bogato beta - karotin ili provitamin A .

Zbog sadržaja kalijuma, oni su diuretici, mada takođe imaju blagi adstringentni efekat zbog svojih tanina, odgovornih za osećaj hrapavosti koju ostavljaju na jeziku.

Najbolje je uživati u njima prirodno, kao stono voće, kao međuobrok ili u salatama, u kojima se odlično slažu sa kivijem i bananom. Ako uzgajate mušmulu, videćete da je to drvo koje donosi mnogo plodova za nekoliko nedelja : ako imate viška voća, od njega možete praviti džem.

12. Vrlo nežni izdanci cvekle

Od repe se obično koristi koren, ali i lišće, koje ne treba trošiti. Kada kupujete repu, možete da isečete lišće i pirjate ga ili da ga koristite kuvanog kao ukras, uz prskanje ulja.

Sada ne morate čekati dok repa ne poraste u potpunosti da biste počeli uživati u njenom lišću. Iako se može sejati veći deo godine, sezona setve počinje na proleće. Letnje se sade između marta i aprila, jer su spremne otprilike tri meseca kasnije.

Kako cvekla raste pod zemljom, iz biljke se mogu brati nežni izdanci koji dodaju ukusan zemljani dodir salatama. Takođe možemo iskoristiti prirodni impuls proleća, u kojem mnoge biljke započinju svoj razvoj, da bi započeli rast ili uživanje u mikrozeleni.

Cvekla
foto: Printscreen

Da biste ih sami napravili, nije vam potrebna parcela. Sjetvom semena u zemlju na pladanj i sakupljanjem biljaka nakon dvije ili tri sedmice, kada imaju samo dvije kotiledone, dobićete vrlo nežne i vrlo ukusne izdanke . U slučaju repe, oni takođe nude dopadljiv ljubičasti prizvuk.

Zeleno cvekle daje vlakna, vitamine B i K, minerale poput kalijuma, kalcijuma i gvožđa, razne flavonoide i antioksidant, betain, kojima se pripisuju zaštitna svojstva kardiovaskularnog sistema.

April je takođe dobar mesec za…

Pored sakupljanja kiselice, april je i dalje dobar mesec za sakupljanje mnogih drugih jestivih divljih biljaka, poput maslačka, koleja, brava ili pastirske torbe. Trenutno se organizuju mnoge radionice za naučavanje prepoznavanja jestivih biljaka u našem okruženju.

Tokom sunčanih dana takođe možete iskoristiti priliku da sakupite grančice ruzmarina za svoje recepte i infuzije.

1 / 6 Foto: Profimedia

A, u godinama kada snažno započinje proleće, drveće narandže već će roditi svoj prvi cvet narandže.

Da biste sebi pripremili šolju opuštajućeg čaja, sakupite pola tuceta cvetova i ostavite ih u vrlo vrućoj vodi do sledećeg dana.

Takođe možete sušiti cveće na suncu, a zatim napraviti brze infuzije za samo tri minuta.

(Espreso / Eco world)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.