EVO KOLIKO GODINA IMA ČEDA JOVANOVIĆ! U ovo niko ne može da poveruje
Čeda Jovanović, Foto: Nebojša Mandić

GODINE

EVO KOLIKO GODINA IMA ČEDA JOVANOVIĆ! U ovo niko ne može da poveruje

Bio je jedan od vođa studentskih protesta 1996/97, kada je stekao znatnu popularnost

Objavljeno: 10:13h

Čeda Jovanović srpski je političar, predsednik Liberalno-demokratske partije, bivši narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije i dramaturg.

Jovanović je osnovnu školu završio u Beogradu. Prvi razred srednje škole započeo je u Devetoj beogradskoj gimnaziji da bi se ubrzo prebacio u Treću ekonomsku školu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 1998. godine. Tokom studija radio je kao novinar.

Bio je jedan od vođa studentskih protesta 1996/97, kada je stekao znatnu popularnost. Tih dana je navodno izvesna studentkinja Mia lansirala i bedž sa natpisom „Čedo, oženi me!“, što je Jovanović objašnjavao time da se ljudima verovatno dopada to što on priča.

Po okončanju protesta, sa Čedomirom Antićem i grupom tadašnjih istomišljenika osnovao je Studentski politički klub koji je podržao bojkot republičkih izbora 1997.

1 / 6 Foto: printscren

Pristupio je Demokratskoj stranci 1998. godine. U oktobru 2001. izabran je za njenog potpredsednika. Učestvovao je u izbornim kampanjama u septembru i decembru 2000. godine. Tokom kampanje nalazio se na mestu šefa izbornog štaba Demokratske stranke i Demokratske opozicije Srbije. Na republičkim izborima decembra 2000. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Srbije, a 2001. izabran je za potpredsednika DS-a.

Od januara 2001. do marta 2003. godine bio je na funkciji šefa poslaničke grupe DOS, odnosno DOS - Reforma Srbije. Bio je najmlađi političar na toj funkciji u istoriji Srbije.

Učestvovao je u hapšenju Slobodana Miloševića u svojstvu pregovarača u martu 2001. godine i jedan od glavnih pregovarača o njegovoj mirnoj predaji, i potom njegovog izručenja Haškom tribunalu, 28. juna iste godine.

U Vladi Republike Srbije formiranoj nakon smrti Zorana Đinđića, 18. marta 2003. godine postao je potpredsednik Vlade Republike Srbije zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi. Učestvovao je u izradi Akcionog plana i daljoj harmonizaciji odnosa Srbije i Crne Gore.

Godine 2008. kandidovao se za predsednika Srbije, a na izborima je bio peti, sa 5,34% osvojenih glasova.

Ako niste znali, Čeda Jovanović rođen je 13. aprila 1971. godine u Beogradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.