ONA JE BILA NAJLEPŠA SRPSKA GLUMICA: Portugalac joj je "oduzeo život", RASPADALA SE
Dušica Žegarac, Foto: Printscreen/Instagram/yugo.nostalgia

život piše drame

ONA JE BILA NAJLEPŠA SRPSKA GLUMICA: Portugalac joj je "oduzeo život", RASPADALA SE

Cenjena umetnica, imala je izvanrednu karijeru ali veoma tužnu životnu priču

Objavljeno:

Na današnji dan 15. aprila 1944. rođena je naša poznata glumica Dušica Žegarac. Važila je za jedno od najleših glumica tog vremena, a talenat joj je bio više nego očigledan, iako nikada nije ni sanjala da će se baviti glumom, sudbina je upelela svoje prste.

Jedne davne 1956. godine, u povratku iz škole na Terazijama je zaustavio čovek nasred ulice i pitao - da li bi volela da glumi u jednom filmu. Tako je počela slavna karijera tada mlade devojke, sa samo 16. godina.

Prva uloga je bila u "Devetom krugu" Franca Štiglica, a ubrzo je postala žapažena i uloge u filmovima su krenule samo da se nižu, jedna za drugom.

Kako je slavu stekla preko noći, svoju porodicu je preselila na Dedinje, ali je u svojoj autobiografiji napisala da nikada nisu bili deo tih ljudi. Iako je uvek bila poželjna u društvu, dedinjske žurke i okupljanja dešavale su se bez nje.

- Imala sam sreću da sam se rodila i odrasla u porodici koja je imala jasan, čvrst sistem i moralnih i porodičnih vrednosti na koji sam se oslanjala. Sa posebnom toplinom i poštovanjem se sećam šire familije moje majke koja je svoju veru u mogućnost jednog boljeg i pravednijeg sveta dokazala i delom: svi su učestvovali u Drugom svetskom ratu, u borbi protiv fašizma. Bilo je to vreme stradanja i iskušenja. Cenu svojih političkih zabluda platili su godinama provedenim na Golom otoku, ali ih nikad nisam čula da se odriču svojih ideja i vere u mogućnost socijalno i politički humanijeg društva- rekla je jednom prilikom glumica.

Kada je započela ljubavnu priču sa Pedra Masana de Amorima za kog se nedugo zatim i udala, preselila se u Lisabon. Njena ljubav nije bila srećnog kraja i često je govorila kako su kulturološke razlike ipak nepremostive.

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram

- Ja sam bila ta koja je trebalo da se prilagodi i uklopiti u porodicu i njihovo shvatanje braka. Bila sam neko koga ne poznaju, strankinja, i još glumica. Ova stara portugalska porodica bila je tradicionalna i konzervativna. Posle dve godine neizvesnog i turbulentnog života između Beograda i Lisabona bilo je jasno da se brak raspada, da nećemo moći dalje zajedno - rekla je jednom prilikom ona.

Iz tog braka imaju dvoje dece sina Franciska i ćerku Tatjanu, za koje se ona hrabro borila da ih dobije nakoh kraha braka. Razvod je trajao ukupno sedam godina

- Posle niza nemilih situacija i događaja morala sam ući u borbu za decu. Posle dve i po godine uspela sam da ih vratm u Jugoslaviju i dovedem kući. Pre nego što sam krenula u tu najvažniju bitku, ljudi su mi govorili da dignem ruke, da život ide dalje. Ma kuda dalje? Meni bez njih života nije bilo! I uspela sam - govorila je glumica u intervjuu za “Café24”.

Umrla je 24. maja 2019. godine u svojoj 75. godini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.