TRADICIONALNE USKRŠNJE BOJE IMAJU SVOJE ZNAČENJE: Pazite u koju boju farbate jaja, bela označava SLAVU, a crvena...
Jaja za Vaskrs, Foto: Profimedia

običaji za vaskrs

TRADICIONALNE USKRŠNJE BOJE IMAJU SVOJE ZNAČENJE: Pazite u koju boju farbate jaja, bela označava SLAVU, a crvena...

Evo pravog značenja iza uskršnjih boja koje svi dobro poznajemo (plus još dve "tradicionalne" nijanse koje bi vas mogle iznenaditi)

Objavljeno:

Uskrs je obojen vedrim bojama...vidimo mnogo ružičaste, ljubičaste, žute i zelene boje! Postoji razlog za to.

Evo pravog značenja iza uskršnjih boja koje svi dobro poznajemo (plus još dve "tradicionalne" nijanse koje bi vas mogle iznenaditi).

Uskršnje boje su liturgijske boje godišnjeg doba.

Boje koje povezujemo sa određenim hrišćanskim liturgijama datiraju iz srednjeg veka (period srednjeg veka, a ne pozorište za večeru). Prema Britanici, 1198. godine, papa Inoćentije III uspostavio je niz boja koji rimokatolička crkva danas koristi kada je objavio svoj De sacro altaris misterio (Misterija svetog oltara).

Uskrs, Farbanje jaja, Jaja
foto: Beta / Dragan Gojić

Papa Inoćentije III je izneo simboliku svake boje u svojoj raspravi, zasnivajući ih na tumačenjima boja i cveća u starozavetnoj knjizi Pesma o Solomonu. Simboličke nijanse su tradicionalno očigledne u odeći rimokatoličkih sveštenika (odeća koja se nosi u crkvenoj službi) i usvojena u nekoliko drugih hrišćanskih denominacija, uključujući anglikansku i luteransku crkvu.

To uključuje boje koje danas povezujemo sa Uskrsom.

Bela

U ovom kontekstu, bela označava svetlost, čistotu, trijumf, slavu i radost. Za hrišćane se Hristovo vaskrsenje trećeg dana posle raspeća slavi kao radostan događaj. U crkvi ćete možda videti belu tkaninu koja prekriva oltar i možda ćete biti inspirisani da postavite hrskavi beli stolnjak za uskršnji nedeljni ručak, ukrašen uskršnjim ljiljanima. To je, naravno, i kultna nijansa uskršnjeg zeca i boja neobojenog jajeta.

Ljubičasta

Ljubičasta nijansa povezana je sa pokorom, poniznošću, melanholijom i ima poseban značaj u 40-dnevnom periodu posta između Pepelnice i Uskrsa, prema Britanici. Takođe simbolizuje unutrašnje razmišljanje, što je veliki deo posta za one koji posmatraju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Zelena

Ko je znao da je plastična uskršnja korpa tako simbolična? Zelena označava Svetog Duha (trećinu Svete Trojice hrišćanske vere), nadu i sam život, oličen u bujnom zelenilu prolećnog cvetanja. Takođe se koristi u crkvenim odeždama na dan Bogojavljenja.

Žuta-zlatna

Bilo da je kraljevsko zlatna ili pastelno žuta koja više odgovara sezoni, nijansa takođe predstavlja radost. To je boja koju povezujemo sa samim suncem, zajedno sa slatkim pilićima.

Roze

Poput bele i žute, boja prelepog izlaska sunca ili pucketave bombone takođe predstavlja radost.

Crvena

Crvena je simbol mučeništva, muke Hristove (priča o Isusovom hapšenju, suđenju i raspeću) i stvarne Hristove krvi koja je prolivena na krstu.

Možda ne morate nužno da povezujete crvenu sa praznikom, jer je tako... intenzivna. Ali ljudima grčkog porekla, svetlo crveno jaje u centru određene tradicionalne poslastice može pasti na pamet.

Crna

Konačno, crna je povezana sa tugom. Zato je uparen sa Velikim petkom, koji hrišćani posmatraju kao dan kada je Isus Hrist umro pre svog ponovnog rođenja.

Ova može biti kontroverzana, s obzirom na njegovo praktično odsustvo na tipičnim uskršnjim svečanostima.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/magazin.novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.