EVO ZAŠTO VAM NOGE SMRDE U POSLEDNJE VREME: Ima veze sa opasnom ZARAZOM
Foto: Profimedia

niste znali

EVO ZAŠTO VAM NOGE SMRDE U POSLEDNJE VREME: Ima veze sa opasnom ZARAZOM

Ako hodate uokolo bosi, izlažete se mikroorganizmima koji mogu zaraziti kožu vaših stopala

Objavljeno:

Izuvanje cipela čim dođete kući upravo je ono što vam je potrebno da se opustite nakon napornog dana. Ali pustiti umorna stopala da se opuste ne znači da ćete biti potpuno bosi kod kuće. Zapravo, hodanje bez kućnih cipela može imati neprijatne posledice po zdravlje i lepotu vaših stopala.

1. Vaša stopala su izloženija bakterijama.

Čak i ako ste upravo oprali pod, to ne znači da je potpuno bez bakterija. Vaši podovi mogu izgledati čisto, ali u stvarnosti još uvek postoji kućna prašina koja sadrži mnogo štetnih bakterija i gljivica. Ako hodate uokolo bosi, izlažete se mikroorganizmima koji mogu zaraziti kožu vaših stopala. To, pak, može zaraziti vaše nokte na nogama i uzrokovati da požute i postanu lomljivi.

2. Tvrde površine nisu dobre za vaša stopala.

Noge
foto: Youtube printscreen

Hodanje bosih nogu po travi s vremena na vreme je ugodno i čak vam može pomoći da se oslobodite stresa, ali ako to radite u zatvorenom prostoru, zapravo možete oštetiti vaša stopala. Mekše površine omogućuju vašim stopalima prirodno tonuće i podupiru unutrašnjost stopala. Ali većina podova je pretvrda, a hodanje bez podrške za cipele uzrokuje neprirodan stres koji na kraju može dovesti do bolova u petama i kolenima.

3. Može dovesti do povreda.

Izuti cipele i pustiti noge da dišu zasigurno je dobar osećaj nakon dugog dana na poslu, ali hodanje po kući bez cipela može dovesti do padova i povreda. Istraživanja su pokazala da nošenje papuča ili čarapa bez cipela može uzrokovati padove i povlačenje mišića kao rezultat pada.

4. Mogla bi vas povrediti leđa.

Ako ste ikada osetili da vas bole noge nakon što ste hodali bosi, za to zapravo postoji naučno objašnjenje. Hodanje bosi po tvrdim podlogama uzrokuje neravnomernu raspodelu težine po stopalima. Ova neravnoteža može pogoršati postojeće deformacije stopala, a može čak uticati i na gornje delove tela, uzrokujući bolove u kolenima i leđima.

5. Može uzrokovati smrdljive noge.

Oticanje nogu, Oticanje, Noge, Stopala
foto: Profimedia

Osim što vas bole noge i leđa, redovno hodanje bosi može uzrokovati neprijatan telesni miris.

Ne nošenje cipela znači da nema zaštite od bakterija u tuševima u teretani, pa čak ni kod kuće. Kada hodate bosi, lako možete doći u kontakt s ovim infekcijama, koje mogu uzrokovati miris vaših stopala.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.