RECEPT ZA PASULJ KOJI SVI VOLE BEZ IZUZETKA: Ovakav su i VOJNICI rado spremali!
Pasulj, Foto: Profimedia

AU!

RECEPT ZA PASULJ KOJI SVI VOLE BEZ IZUZETKA: Ovakav su i VOJNICI rado spremali!

Pasulj je omiljeno jelo mnogih od nas.

Objavljeno:

Kao obavezan dodatak uz njega ide suva butkica ili slaninica. One mu daju taj poseban šmek i ukus zbog kojeg ćete teško naći osobu koja ovakav pasulj ne voli.

Potrebno je:

500g pasulja 1,5kg dimljena svinjska butkica 500g dimljena svinjska rebra 200g slanine 100ml ulja crni luk-kockice 2 šargarepe sitno rendane 1 šargarepa kolutovi glavica belog luka neoljuštena 1 manji celer 1 paškanat 1 koren peršuna lovorov list aleva paprika 2 kocke za supu so, suvi začin biber u zrnu

1 / 1 Foto: Printscreen/Youtube/CHEFTOMKERRIDGE

Priprema:

Noć pre pravljenja pasulja potopiti pasulj u hladnu vodu da nabubri. Oprati pasulj, pa ga staviti u hladnu vodu i pustiti da baci ključ. Čim baci ključ, tu vodu prosuti, pasulj isprati hladnom vodom, pa ga ponovo vratiti u šerpu, naliti vodom i ponoviti ovaj postupak još 2 puta.

Da li znate šta je tain? Srpska vojska je zbog njega bila spretnija i pokretljivija od neprijatelja

Staviti dimljeni svinjski but da se kuva, a kada je meso gotovo, ukloniti kosti, masnoću i kožicu, a meso iscepkati na sitniju parčad. Sa kuvanjem butkice započeti nešto pre kuvanja pasulja, da bi se mogla iscepkati i ubaciti na kraju.

U međuvremenu, dok se butkica kuva, u velikoj šerpi sipati ulje, pa dodati crni luk i sitno rendanu šargarepu. Uz dolivanje oko 100ml vode dinstati oko 5 minuta, pa dodati pasulj koji ste prvo tri puta kratko barili.

1 / 1 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Ova sitno rendana šargarepa kasnije zamenjuje zapršku, a i da jednu slast pasulju. Dodati celer, paškanat, koren peršuna, celu glavicu belog luka, lovorov list, alevu papriku, biber, kocke za supu i vodu, pa nastaviti sa kuvanjem uz povremeno dolivanje vode.

Kada je pasulj skoro gotov, dodati komade dimljenog mesa od butkice, slaninu koju ste isekli na kockice, suva rebra, kolutove šargarepe, pa dolijte još vode i nastavite sa kuvanjem.

Na kraju, izvaditi celer, paškanat, koren peršuna i celu glavicu belog luka. Doterati ukus po želji koristeći so, alevu papriku ili suvi začin, kao i gustinu koju želite dolivanjem vode.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.