OVO JE NAJPRLJAVIJI DEO AUTOMOBILA: Žarište je bakterija, a ne radi se o VOLANU
Foto: Profimedia

Savet vozačima

OVO JE NAJPRLJAVIJI DEO AUTOMOBILA: Žarište je bakterija, a ne radi se o VOLANU

Ako ste mislili da je volan najprljaviji deo vašeg automobila, pogrešili ste

Objavljeno:

Verovali ili ne, gepek je prostor u kolima koji ima najviše bakterija, jer se uglavnom koristi za prenos kućnih ljubimaca, kažu stručnjaci.

Ovaj eksperiment je sprovela auto-prodavnica "Motorpoint", specijalizovana za prodaju novih i polovnih automobila, tako da su imali iskustva sa raznim stanjima vozila. Njihova studija pokazala je koliko loše čišćenje i održavanje automobila može biti štetno po zdravlje vozača, ali i putnika.

Kućni ljubimci "krivi" za prljavštinu

Testiranje je rađeno na automobilu za iznajmljivanje, koji se osim svakodnevne upotrebe koristio i za prevoz dece i kućnih ljubimaca. Istraživači su pažljivo uzeli briseve sa 20 mesta.

Volan, Vožnja, Automobil
foto: Profimedia

Volan

Pet dana pre analize i upoređivanja, uzorci su ostavljeni da "razviju" bakterije. Rezultati su pokazali da je gepek imao najviše bakterija, a to je uglavnom posledica putovanja sa kućnim ljubimcima. Analize su pokazale i da držač za čaše, unutrašnjost vrata i dugme za podešavanje jačine zvuka imaju mnogo buđi i prljavštine, a najčistiji su bili retrovizor, volan i menjač, iako se najčešće dodiruju.

Loša higijena utiče na zdravlje

Istraživanje je pokazalo i da vozači, u proseku, deset puta godišnje čiste unutrašnjost automobila, što je otprilike jednom na svakih pet nedelja, 94 odsto vozača reklo je da jedu i piju u vozilima, a 58 odsto njih koristi automobil za prevoz kućnih ljubimaca.

Pas
foto: Profimedia

Rezultati su pokazali da češće treba čistiti automobile"

- rekla je Alison Viterli, direktor marketinga u "Motorpointu".

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.