SVI IH KORISTIMO U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU: Jedan sastojak čini ih jako lošim za ruke
Ruke, Foto: Profimedia

OPREZNO

SVI IH KORISTIMO U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU: Jedan sastojak čini ih jako lošim za ruke

Štetnije su nego što mislite

Objavljeno:

Vlažne maramice koristimo za razne stvari – od skidanja šminke, do brisanja patika i uklanjanja nečistoća.

Međutim, možda bi trebalo da razmislite da li da nastavite da ih koristite za lice, ali i brisanje ruku.

Sačinje su od poliestera i predstavljaju jednog od vodećih uzroka zagađenja, objavilo je ranije britansko Društvo za očuvanje mora, ali uzrokuju i druge poteškoće. Stručnjaci su ustanovili da mogu biti uzročnici alergijskih reakcija i problema sa licem.

Takođe, morate biti veoma oprezni i kada ih koristite za bebu jer je njena koža izuzetno nežna i osetljiva. Njihova koža još uvek nije potpuno zrela i osetljiva je na spoljašnje faktore, pa tako upija i sve negativne sastojke iz vlažnih maramica. Za njih je najbolje da koristite obične pamučne tufere umočene u toploj vodi.

Ne smeju da se bacaju u odvode

Iako na njima piše da ne smeju da se bacaju u odvod. neretko ljudi to rade, uglavnom zato što ne pročitaju uputstva proizvođača. One začepljuju odvoje jer nisu razgradive poput običnog toaletnog papira.

Čak i kad su odložene u smeće, i tada su štetne. Zbog kombinacije alkohola, konzervansa, mirisa i sredstava za čišćenje, materije u njima se teško razgrađuju.

S čime da ih zamenite?

Antibakterijske vlažne maramice

Umesto njih, operite ruke vodom i sapunom. To je mnogo efektnije nego da ih čistite s maramicama, koje su se pokazale kao najmanje delotvorne kad je u pitanju čišćenje ruku.

Vlažne maramice za skidanje šminke

Dermatolozi ih ne preporučuju jer sadrže hemikalije slične deterdžentu. Ako su prejake, iziritiraće vam kožu, a mnoge koje sadrže alkohol mogu dodatno da isuše kožu. Kozmetički dermatolog doktor Sam Bunting preporučuje pamučne maramice i micelarnu vodu kao najnežniju opciju za vašu kožu.

Vlažne maramice za čišćenje doma

Vrlo često sadrže mnogo alkohola i mirisa koji mogu da iziritiraju kožu. Mnogo su učinkovitije magične krpe koje možete više puta da korisite, a koje su specifične za čišćenje nameštaja.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.