ISHRANA JE POLA ZDRAVLJA: Kako da izaberete pravu hranu za vašeg psa?
Pas, Foto: Profimedia

KUĆNI LJUBIMAC

ISHRANA JE POLA ZDRAVLJA: Kako da izaberete pravu hranu za vašeg psa?

Industrijska hrana je bolja opcija za vlasnike koji nemaju vremena da svakodnevno pripremaju obroke svom psu

Objavljeno:

Na samom početku života sa psom kao kućnim ljubimcem veoma je važno da obratite pažnju na ishranu.

Ako psu dajete da jede sve ono što se nalazi i na vašem stolu, kasnije nećete imati mira jer će vam konstantno tražiti hranu dok sedite za stolom i ručate.

Takođe, imajte u vidu da nepravilna ishrana dovodi do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja. Gojaznost, problemi sa digestivnim traktom, kostima i drugim unutrašnjim organima su samo neki od problema sa kojima se psi suočavaju ako hrana za pse nije odgovarajuća.

Pre svega, treba da ustanovite potrebe vašeg psa, zavisno od njegove starosti, težine i zdravstvenog stanja, u čemu vam može pomoći i veterinar. Time što ćete izabrati kvalitetnu hranu za psa i pažljivo odrediti kada i koliko treba da ga hranite, osiguraćete mu duži i zdraviji život.

Domaća hrana za pse

Domaća kuhinja ne podrazumeva otpatke od porodičnog ručka, već zdravu hranu pripremljenu specijalno za ljubimca, od sveže kupljenih namirnica. Ovaj način ishrane je po mišljenju mnogih odgajivača i vlasnika kvalitetniji. Međutim, treba da znate da je ishrana hranom pripremljenom u domaćoj radinosti komplikovanija i teža za vlasnika, jer zahteva dosta vremena i posvećenosti.

Psima su potrebni proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali. Ovi hranljivi sastojci moraju da budu uravnoteženi u hrani koju im dajete, odnosno moraju da budu zastupljeni u pravilnim proporcijama. Količina potrebnih sastojaka varira, zavisno do veličine, uzrasta, kondicionog i zdravstvenog stanja psa. Na primer, štenetu je potrebno više proteina nego odraslom psu.

Dakle, ako ste psa hranili namirnicama koje sami pripremate, potrebno je da poznajete njegove potrebe, te da se u hrani koju spremite nalaze svi hranljvi sastojci koji su mu neophodni i to u pravilnim proporcijama.

Industrijska hrana za pse

Osnovna prednost gotove industrijske hrane koju možete da nabavite u pet šopovima je u tome što je kompletna i izbalansirana. Sadrži sve hranljive sastojke potrebne za pravilan razvoj psa, kombinovane prema veličini, starosti, nivou aktivnosti i zdravstvenom stanju životinje.

Pri proizvodnji ove hrane, vodi se računa i o higijeni zuba i usne duplje, imunom sistemu psa, koži, krznu, varenju, kostima, zglobovima i drugim stvarima bitnim za pravilan rast i razvoj vašeg psa. Zato je za vlasnika koji nije zainteresovan da uloži vreme, trud i posvećenost u ishranu svog ljubimca, možda bolje da taj posao poveri industrijskoj hrani za pse.

Koliko obroka treba štenetu?

Štenci ispod 3 meseca starosti treba da dobijaju 4 obroka dnevno. Pročitajte na pakovanju hrane koju ste kupili koju količinu treba da date svom štenetu, i podelite je na 4 dela. Ukoliko štene odbije obrok, nemojte kasnije dodavati hranu. Svaki obrok mora da sadrži ¼ ukupne količine hrane za taj dan.

Štence starosti 3 do 6 meseci treba hraniti 3 puta na dan. Imajte na umu da kako štene raste i dobija na težini, njegove potrebe u količini hrane se povećavaju. Nemojte zaboraviti da pogledate etiketu sa preporukama proizvođača o dnevnoj količini hrane za Vaše štene.

Psi starosti 6 meseci do godinu dana treba da dobijaju 2 obroka dnevno, a nakon proslave prvog rođendana, možete polako početi da uspostavljate šemu ishrane za odrasle pse. Nekim psima odgovara da imaju jedan obrok dnevno, međutim, obično se preporučuju dva obroka dnevno do kraja perioda rasta, pa čak i kasnije ukoliko je moguće. Ovo je naročito važno za velike i najveće rase pasa, koje imaju manji kapacitet sistema za varenje, pa unošenje odjednom velike količine hrane, može dovesti do zdravstvenih problema.

(Espreso/orca.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.