DA LI STE SE NEKAD ZAPITALI ZAŠTO PSI ODRŽAVAJU KONTAKT OČIMA SA VAMA? Sada će vam sve biti JASNIJE
Psi, Foto: Profimedia

BUBICE MALE

DA LI STE SE NEKAD ZAPITALI ZAŠTO PSI ODRŽAVAJU KONTAKT OČIMA SA VAMA? Sada će vam sve biti JASNIJE

U ovom slučaju, najbolje je izbegavati kontakt očima s njima i dati im prostora da se smire jer bi mogli protumačiti zaključavanje očiju kao znak agresije

Objavljeno: 23:40h

Osećate li kako vas oči vašeg psa prate po sobi, čak i kad jede, odmara se ili obavlja nuždu? Čini se da je to čudna navika koja univerzalno zbunjuje i uznemirava vlasnike pasa širom sveta. Ali može postojati vrlo dobar razlog zašto pas održava kontakt očima.

1 / 5 Foto: Profimedia

Vaš pas vas čita

Više od većine drugih životinja na planeti psi su prilagođeni ljudima. Možda bulje u vas kako bi pročitali govor vašeg tela, procenili emocije ili dobili znakove. Vaš pas takođe možda pokušava da shvati šta radite – možete reći da je vaš pas zbunjen kada nagne glavu i načulji uši.

Komunicira s vama

Vaš pas vas može jednostavno pogledati kada želi nešto, poput hrane, pažnje, da ide u šetnju ili ako treba da obavi nuždu. Oni takođe mogu pokušati da komuniciraju prateći vas. Međutim, ako vas pas oštro gleda očima koje ne trepću i ukočenog držanja, to bi mogao biti znak da je iz nekog razloga nezadovoljan vama. U ovom slučaju, najbolje je izbegavati kontakt očima s njima i dati im prostora da se smire jer bi mogli protumačiti zaključavanje očiju kao znak agresije.

Psi
foto: Profimedia

Oseća se ranjivo kada obavlja nuždu

Jedna od neugodnijih navika pasa je uspostavljanje kontakta očima prilikom obavljanja nužde. Ako vaš pas bulji u vas dok to radi, to bi moglo biti zato što se oseća ranjivo i traži od vas sigurnost. Tokom procesa psi su relativno bespomoćni i nisu u poziciji da se bore ili beže od bilo kakvih pretnji. Trebalo bi da koristite miran glas i uveravate ih da su dobro.

Pokazuje naklonost

Psi vas očito ne mogu zagrliti rukama, ali vas mogu zagrliti očima. Američki kinološki klub izveštava da međusobno buljenje između ljudi i pasa oslobađa oksitocin, poznat kao hormon ljubavi. Ova kemikalija igra važnu ulogu u vezivanju i jača osjećaj ljubavi i poverenja. Stan Rolinson iz Udružnja savetnika za ponašanje kućnih ljubimaca ranije je rekao za Metro: „Kontakt očima veliki je podsticaj za samopouzdanje za pse. Psi koji vas stvarno poštuju uspostaviće kontakt očima.“

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.