OVO SU 3 OPASNE HEMIKALIJE SA KOJIMA JE OTROVAN ROMAN ABRAMOVIČ: Nagađa se da je izgubio i VID
Roman Abramovič, Foto: EPA/Anthony Anex

poznato

OVO SU 3 OPASNE HEMIKALIJE SA KOJIMA JE OTROVAN ROMAN ABRAMOVIČ: Nagađa se da je izgubio i VID

Simptomi trovanja organofosfatima uključuju znojenje, gubitak pamćenja, zbunjenost i glavobolju

Objavljeno: 08:43h

Ruski milijarder i vlasnik Čelsija Roman Abramovič najverojatnije je otrovan nervnim agensom koji je sličan sarinu ili novičoku, rekao je jedan stručnjak za britanski Telegraf.

Naime, juče je objavljena vest da je ruski oligarh imao simptome trovanja kao i dvojica ukrajinskih pregovarača početkom meseca nakon mirovnih pregovora u Kijevu.

Abramovič je tokom razgovora konzumirao vodu i čokoladu kao i drugi pregovarači, a nekoliko sati kasnije počele su da ga bole oči, čak je i izgubio vid te mu se koža na licu upalila i počela da se guli.

– Izgleda da je korišten organofosfat što je zapravo nervni agens. To je način ponašanja vrlo sličan operacijama GRU-a (Obaveštajna služba Rusije) protiv Aleksandra Litvinenka i Sergeja Skripalja te operacijama FSB-a protiv Alekseja Navaljnog. “Smrdi” na Rusiju, ali moraćemo da sačekamo i da vidimo hoće li da se pojavi ikakav medicinski karton – rekao je pukovnik Hamiš de Breton-Gordon, bivši zapovednik u NATO-u.

1 / 5 Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Istakao je da je Abramovič morao da bude otrovan prilično malom dozom s obzirom na činjenicu da je preživeo, a ostaje nepoznato da je posle lečen protivotrovom atropinom. Simptomi trovanja organofosfatima uključuju znojenje, gubitak pamćenja, zbunjenost i glavobolju, a sve slično navedenome imao je i Abramovič.

Druga mogućnost trovanja je porfirin – reč je o grupi hemikalija koje mogu da uzrokuju oštećenje jetre i nervnog sistema dok se kao mogući uzrok spominju i bicikličke supstance odnosno hemikalije koje uključuju amatoksine, aktivnu supstancu u otrovnim gljivama.

Izvor blizak Romanu Abramoviču rekao je da je uveren da iza trovanja stoje neki osobe bliske Kremlju te da im je cilj bio da sabotiraju sklapanje bilo kakvog mirovnog sporazuma.

– To je mogao da bude neko iz Kremlja ko misli da je pokušaj sklapanja primirja izdaja – rekao je izvor.

(Espreso/telegraph.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.