TROVANJE HRANOM, OPASNOST KOJA VREBA: Dobro obratite pažnju NA OVO da ne bi UGROZILI ZDRAVLJE!
Bol, Foto: Profimedia

trovanje hranom

TROVANJE HRANOM, OPASNOST KOJA VREBA: Dobro obratite pažnju NA OVO da ne bi UGROZILI ZDRAVLJE!

Evo šta je potrebno da znate o tome koliko brzo može doći do trovanja hranom i koliko dugo može da traje

Objavljeno: 21:07h

Ako vam nešto što ste pojeli izazove mučninu i smetnje u probavi, mogli biste da posumnjate da se radi o trovanju hranom.

Evo šta je potrebno da znate o tome koliko brzo može doći do trovanja hranom i koliko dugo može da traje.

Trovanje hranom može biti nezgodno, ali dobra vest je da će u većini slučajeva proći bez lečenja. Možda će vam biti potrebno nekoliko dana da se oporavite, a lekari preporučuju odmaranje kod kuće i uzimanje više vode.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kad osetite da ste dovoljno dobro da možete ponovo da počnete da jedete, najbolje je konzumirati hranu poput tosta, krekera, banana i pirinča dok se potpuno ne oporavite.

Uz to, osetljivim osobama, odnosno onima koji su stariji ili imaju druge zdravstvene probleme, savetuje se uzimanje preparata za rehidraciju.

Ako su vaši simptomi izraženi i nikako ne uspevate zadržati tečnost, opšte stanje vam se ne poboljša posle nekoliko dana ili ako imate simptome ozbiljne dehidracije (zbunjenost, ubrzan rad srca ili nemogućnost izlučivanja urina), obratite se lekaru.

Trudnice, osobe starije od 60 godina, deca ili osobe s bolestima poput bolesti srčanih zalizaka, dijabetesa, bolesti bubrega ili HIV-a, ili teških stanja poput raka takođe bi trebalo da potraže pomoć lekara.

Trudnica, Vakcina
foto: Profimedia

Prvi simptomi trovanja hranom obično se javljaju otprilike jedan ili dva sata nakon što pojedete kontaminiranu hranu. Ipak, u nekim slučajevima može proći nekoliko sati, pa čak i do nekoliko dana da se razviju prvi simptomi.

Glavni simptomi trovanja uključuju grčeve u stomaku, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, dijareju, slabost , visoku temeperaturu i bolove u mišićima, kao i groznicu.

Ako se pitate jeste li se otrovali hranom, dobro je razmisliti što ste jeli. Hrana može postati kontaminirana ako se ne pripremi na odgovarajući način, ako se po upotrebi ne odloži u frižider ili ako joj istekne rok upotrebe.

Budite posebno oprezni s korišćenjem dasaka za sečenje, noževa i drugih kuhinjskih alatki koje su došle u dodir sa sirovim mesom.

Hrana koja najčešće izaziva trovanje je sirovo meso poput govedine, svinjetine, piletine i ćuretine, riba, školjki, nepasterizovanog mleka, a kontaminirana može biti i gotova hrana poput pašteta, mekih sireva i unapred spremljenih sendviča.

Namirnice, Hrana, Trpeza, Ishrana, Meso, Povrće
foto: Profimedia

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.