STRUKA POTVRDILA: JOD SE UZIMA U OVO VREME PRE EKSPLOZIJE, SAMO TAAD STE BEZBEDNI
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

paŽnja

STRUKA POTVRDILA: JOD SE UZIMA U OVO VREME PRE EKSPLOZIJE, SAMO TAAD STE BEZBEDNI

Smatra se da tablete joda u slučaju radioaktivnog zračenja sprečavaju taloženje radioaktivnog joda u štitnu žlezdu, te mogu da spreče pojavu malignih bolesti štitne žlezde

Objavljeno: 08:46h

Ruska vojna operacija u Ukrajini donela je strah od nuklearnog rata, zbog čega građani brojnih zemalja EU sve više kupuju jod, a ova pomama nije zaobišla ni Srbiju, dok struka upozorava da je samoinicijativno, preventivno korištenje joda, ne samo nepotrebno, nego i opasno po zdravlje.

Smatra se da tablete joda u slučaju radioaktivnog zračenja sprečavaju taloženje radioaktivnog joda u štitnu žlezdu, te mogu da spreče pojavu malignih bolesti štitne žlezde.

Stabilni jod iz tablete privremeno zasićuje štitnu žlezdu, čime se blokira apsorpcija radioaktivnog joda. Međutim, vlasti u Australiji su navele da se ove tablete NIKAD ne smeju uzimati bez dogovora sa lekarom. Razlog je što se ove tablete uzimaju u tačno određeno vreme u slučaju velike potrebe, kako bi kalijev jodid razvio svoje zaštitno delovanje, pišu Večernje.hr

Radioekolog otkrio sve o zaštiti od radijacije

Zdenko Franić, radioekolog i fizičar koji je tokom nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. radio u Laboratoriji za radioaktivnost, napisao je naučni članak o profilaksi kalijevim jodidom u slučaju nuklearnih nesreća.

- Kalij jodid služi da se stabilnim jodom napuni štitnjača koja je kritični organ u kojem se nakupljaju radioaktivni izotopi joda. Dakle, ako imate stabilnog joda u štitnjači onda se u štitnjaču neće moći ugraditi radioaktivni izotopi joda. U slučaju nuklearne eksplozije potrebno je pilule kalijevog jodida uzeti pre eksplozije jer ako se uzme nakon što se u vazduhu pojavi koncentracija radioaktivnog joda, vi ste već udahnuli radioaktivni jod i onda su pilule kontraproduktivne - rekao je za 24sata Franić.

Kako i šta sve jod leči?

1 / 4 Foto: Profimedia

Jod je efikasno antivirusno i antibakterijsko sredstvo sa dugom istorijom upotrebe kao sredstva za čišćenje rana i širok spektar dezinfekcionih sredstava. Neki veruju da povidon jod može sa ubrza zaceljivanje rana i smanji potrebu za antibioticima. Mnogi ga koriste i za čišćenje raznih predmeta u kući, kao i dezinfekciju ruku tokom prehlade i gripa, a poznato je i da se uspešno koristi za umanjenje virusnih i bakterijskih infekcija, kroz metod "grguljanja".

Jod je efikasan antivirus i antiseptik

Odavno je poznato da jod može da ubije viruse. Poslednju tešku pandemiju gripa izazvao je virus H1N1 1918. godine. Prema procenama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zaraženo je 500 miliona ljudi ili trećina svetskog stanovništva. U svetu je zabeleženo 50 miliona smrti, koje su, prema rečima lekara, bile povezane sa tom infekcijom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.