ŠTA JE METEOROPATIJA USTVARI? Oscilacije temperature, pritiska i vazduha uroci su OZBILJNIH zdravstvenih problema
Bol, Foto: Profimedia

METEOROPATIJA

ŠTA JE METEOROPATIJA USTVARI? Oscilacije temperature, pritiska i vazduha uroci su OZBILJNIH zdravstvenih problema

Danas uživate šetajući po suncu i odmarate se na klupi u parku, lepo ste raspoloženi i ništa vam ne pada teško da uradite. Sutradan padne kiša i nije vam ni do čega.

Objavljeno:

Na sajtu Hidrometeorološkog zavoda Srbije pratite dnevnu biometeorološku prognozu koja ukazuje na moguće tegobe i sprečite ih na vreme.

Danas uživate šetajući po suncu i odmarate se na klupi u parku, lepo ste raspoloženi i ništa vam ne pada teško da uradite. Sutradan padne kiša i nije vam ni do čega. Nagle promene vremena ne utiču samo na raspoloženje, već kod nekih ljudi mogu da izazovu i zdravstvene tegobe - od migrene i bola u zglobovima do povišenog pritiska.

Šta je meteoropatija ?

To nije bolest, već reakcija tela na drastičnu promenu vremena. Simptomi su najčešće migrena, vrtoglavica, promene raspoloženja, nesanica, skok krvnog pritiska, bol u zglobovima. Kod osoba s težim hroničnim oboljenjima može da pogorša zdravstveno stanje. Ove simptome možete da ublažite prirodnim tretmanima.

Čaj od povratića leči migrenu

Kada dođe do velike oscilacije vazdušnog pritiska i temperature krvni sudovi se sužavaju ili šire, što dovodi do glavobolje i migrene koje mogu da traju i nekoliko dana. Pijte šolju čaja od biljke povratić pre spavanja preventivno i vremenom će se migrene prorediti i ublažiti. Bol ćete trenutno ublažiti ako grickate komadić svežeg đumbira.

Glavobolja, Migrena, Žena, Bol, Stres
foto: Profimedia

Jabukovo sirće snižava pritisak

Ako imate problem sa povišenim krvnim pritiskom, snizićete ga ukoliko svakog dana konzumirate dve-tri kašike jabukovog sirćeta. U čašu vode stavite kašiku jabukovog sirćeta i popijte pre jela. Uradite to pre svakog obroka. Ukoliko vam pritisak padne usled promene vremena, pojedite nešto slano.

Jabukovo sirće
foto: Profimedia

Uljana masaža za bol u zglobovima

Bolni i otečeni zglobovi vam uvek najave kišu? Tegobe ćete ublažiti eteričnim uljima. Pomešajte po sedam kapi eteričnih ulja eukaliptusa i peperminta i dve kašike maslinovog ulja i ovu mešavinu umasirajte u bolne zglobove. Ostavite da se ulje upije ili obmotajte gazom zglob. Sastojci ovih ulja ublažavaju bol.

Šetnja popravlja raspoloženje

Brzo rešenje za loše raspoloženje, ali i najzdravije, jeste fizička aktivnost koja u organizmu povećava nivo hormona sreće. Izađite napolje i prošetajte najmanje pola sata ili idite u fitnes centar i vežbajte. Ili presecite limun i malo udišite njegov miris - to će vam odmah popraviti raspoloženje.

hodanje, šetnja
foto: Profimedia

Pasiflora spasava od nesanice

Neprijatan simptom koji prati mnoge ljude koji su osetljivi na promenu vremena jeste problem sa spavanjem. Da biste lakše utonuli u san, pomoći će vam biljka pasiflora ili hristov venac koja umiruje i opušta. Popijte pre odlaska u krevet čaj od ove biljke, a postoji i u obliku kapi.

Hroničan umor leči pepermint

Naravno, najbolje je da se lepo odmorite i naspavate. Ali kada je osećaj umora posledica nagle promene vremena, postoji trenutno prirodno rešenje. Za brzo podizanje energije u toku dana, sipajte na papirnu maramicu dve-tri kapi eteričnog ulja peperminta i udišite duboko nekoliko minuta.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.