LEK KOJI SVI UZIMAMO RAZARA VAM JETRU! Ako vam se OVO JAVI, HITNO LEKARU
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/TINO ROMANO, Ilustracija

OBRATITE PAŽNJU

LEK KOJI SVI UZIMAMO RAZARA VAM JETRU! Ako vam se OVO JAVI, HITNO LEKARU

Toksično dejstvo paracetamola može izazvati uzimanje više od šest grama ovog leka tokom 48 sati, dok je kod dece u pitanju akutno uzimanje više od 200 miligrama po kilogramu težine

Objavljeno: 07:37h

Paracetamol ne deluje isto u zavisnosti od toga koji problem u telu pokušavamo da rešimo uzimanjem ovog leka. Paracetamol u slučaju povrede blokira signale koje povređeni deo šalje mozgu kako bi mu stavio do znanja da trpi bol.

Ali ljudi, po rečima farmaceuta i ljekara, paracetamol tretiraju kao da je bombona - uzimaju ga kada god žele, za rešavanje tegoba po svom "izboru", bez konsultacije sa stručnjakom. Nijedan lek, pa ni paracetamol ne treba uzimati tako, jer može da bude opasno!

Trovanje paracetamolom je vrlo realna mogućnost ako ovaj lek uzimate na svoju ruku, često i tokom dugog vremenskog perioda. Sada je otkriveno i kako on razara jetru i koliko je potrebno uzeti da biste bili u riziku!

Paracetamol
foto: Profimedia

Toksično dejstvo paracetamola može izazvati uzimanje više od šest grama ovog leka tokom 48 sati, dok je kod dece u pitanju akutno uzimanje više od 200 miligrama po kilogramu težine.

Signali da je jetra ugrožena biće žuta boja beloočnica ili kože, bol u desnoj strani stomaka, oticanje abdomena, mučnina, povraćanje, dezorijentacija, ali i "naivni" znaci kao što je stalna pospanost.

Paracetamol je širom sveta jedan od najčešćih lekova koje ljudi uzimaju bez konsultacije s lekarom, i u zabrinjavajuće velikom broju slučajeva zbog nepravilne upotrebe dovodi do trovanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.