JEDAN SIMPTOM JAVLJA SE KAD GOVORITE I POKAZUJE DA IMATE RAK: Na OVO nas NISU UPOZORILI!
Grlo, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

JEDAN SIMPTOM JAVLJA SE KAD GOVORITE I POKAZUJE DA IMATE RAK: Na OVO nas NISU UPOZORILI!

- Rak grla koji se formira na glasnicama često uzrokuje promuklost ili promene u glasu. Ako simptom ozbiljno shvatite, rak se može otkriti u ranoj fazi. Lekari ističu da ako se promuklost ne povuče kroz dve nedelje, odmah posetite stručnjaka - stoji na stranicama Američkog udruženja za rak (ACS)

Objavljeno: 15:31h

Važno je stalno ponavljati da uspešno lečenje raka započinje ranom dijagnozom. Isto tako je poznato svima da u mnogim slučajevima pojava ranih simptoma izostaje, pa je primarno znati simptome prepoznati, ma kako oni suptilni bili. Stručnjaci upozoravaju da se kod jedne bolesti javlja iznenađujući simptom koji bi mogao da pomogne lekarima da u ranoj fazi otkriju rak, a on se javlja kada govorite.

Promuklost

Kada ste prehlađeni, promuklost može biti jedan od simptoma, ali, stručnjaci upozoravaju ako taj simptom ne prolazi, važno je posetiti lekara kako bi se otkrio pravi uzrok - posebno u nekim situacijama kada ta jedna promena može značiti i da imate rak.

- Rak grla koji se formira na glasnicama često uzrokuje promuklost ili promene u glasu. Ako simptom ozbiljno shvatite, rak se može otkriti u ranoj fazi. Lekari ističu da ako se promuklost ne povuče kroz dve nedelje, odmah posetite stručnjaka - stoji na stranicama Američkog udruženja za rak (ACS).

Ostale vrste raka

1 / 8 Foto: Profimedia

Najpre će se promene na glasu uočiti kada je u pitanju rak koji se na glasnicama razvija ali isto tako onaj koji se razvija na okolnim područjima može uzrokovati promene pa i pojavu istog simptoma.

- Takvi karcinomi se često ne otkriju dok se ne prošire na limfne žlezde i dok se ne primeti pojava otoka na vratu. Rak koji se početno razvija na području grkljana ili iznad glasnica te ispod njih ne mora uzrokovati promene u glasu, pa se često i otkriju u kasnijoj fazi - stoji na stranicama ACS-a.

U većini slučajeva će se rak na glavi i vrata kategorizovati kao karcinom pločastih stanica. Stručnjaci sa klinike "Cleveland" veruju kako 3 od 4 raka vrata i glave uzrokuje preterana konzumacija alkohola ili cigareta, a u oba slučaja oni uništavaju stanice ovojnice grla i usne šupljine. Što više i duže koristite ove supstance, veći je rizik da će se kod vas razviti rak glave i grla.

Ako imate ovaj problem, lekar vam može predložiti razne preglede, poput biopsije kako bi se otkrio uzrok. Naravno, što pre posetite lekara veće su šanse za ranom dijagnozom i uspešnim lečenjem jer bolest otkrivena u ranoj fazi puno bolje reaguje na lečenje. Dakle ako primetite promene u vidu promuklosti koja ne prolazi, ne ignorišite ih i zakažite pregled kod lekara.

Rak grla

Rak grla (karcinom larinksa) je zloćudni tumor koji nastaje kad se u tkivu grla pojave i počnu razvijati maligne (zloćudne) tumorske stanice koje isto to tkivo počnu razarati.

Naziv grlo je širi pojam za donji deo disajno-probavnog puta koji čine ždrelo i grkljan. U grkljanu se nalaze glasne žice koje pod uticajem vazdušne struje iz pluća vibriraju što dovodi do stvaranja glasa. Tako stvoreni glas u ždrelu, ustima i nosu se oblikuje (artikulacija i rezonancija) što dovodi do stvaranja čoveku svojstvenog, konačnog i prepoznatljivog govora.

Uzroci raka grla

Dosadašnjim istraživanjivanjima je nedvosmisleno dokazano da znatno raste rizik od nastanka karcinoma grla zbog:

- pušenja duvana i konzumiranja alkoholnih pića (posebno je opasno udruženo delovanje ova dva faktora rizika) - nepravilne ishrane (hrana siromašna belančevinama, vitaminima i mineralima) - smanjene otpornosti organizma i oslabljen imunitet, izloženosti štetnim hemikalijama i materijama (boje, lakovi, prašina, dim) - gastroezofagealnog refluksa

Od karcinoma grla skoro dvostruko češće obolijevaju muškarci. Godišnje u Hrvatskoj od karcinoma grla oboli oko 550 do 600 osoba. Najčešće su to pacijenti srednje i starije dobi (između 50 i 70 godina). Zadnjih godina primetan je rast pojavnosti karcinoma grla kod žena i kod mlađih osoba.

Najčešći simptomi (znakovi) bolesti su:

- promuklost i/ili promene jačine i boje glasa (kod karcinoma glasnih žica vrlo rani znak bolesti) - otežano i/ili bolno gutanje, osećaj stranog tela u grlu - oteklina (čvor) na vratu - otežano disanje - neugodan (smrdljiv) zadah iz usta - gubitak na telesnoj masi u kratkom vremenskom razdoblju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.