OVO SE DEŠAVA U MOZGU NAKON PRELEŽANE KORONE: Naučnici objasnili zašto je tako ZASTRAŠUJUĆE
Naučnici/ilustracija, Foto: Profimedia

ispitivanje

OVO SE DEŠAVA U MOZGU NAKON PRELEŽANE KORONE: Naučnici objasnili zašto je tako ZASTRAŠUJUĆE

Ako se slične promene događaju u mozgu pacijenata s blažom bolešću, to bi moglo da objasni "moždanu maglu" povezanu s dugotrajnim kovidom

Objavljeno:

Sindrom "moždane magle" koji su iskusili mnogi koji su zaraženi korona virusom dobio je objašnjenje.

Dr Endru Marks sa Univerziteta Kolumbija je sa svojim saradnicima proučavao mozgove 10 pacijenata obolelih od kovida-19, a sa svojim timom pronašao je kod pacijenata defekte u proteinima pod imenom rianodinski receptori, koji kontrolišu prolazak kalcijuma u ćelije.

S druge strane, nekoliko manjih studija pokazalo je da ljudi koji umru od teškog obila kovida imaju abnormalnostu u mozgu koje podsećaju na promene koje se dešavaju kod obolelih od Alchajmerove bolesti, a to je preterano nakupljanje proteina. Kod Alchajmerove bolesti dolazi do nakupljanja proteina tau u moždanim ćelijama i proteina beta-amiloida koji se nakuplja u amiloidnim plakovima.

Ono što je slično kod pacijenata koji boluju od Alchajmera i kod obolelih od kovida jesu takozvana neurofibrilarna klupka - ta klupka bila su prisutna u velikom broju u mozgu pacijenata obolelih od kovida, a u Alchajmerovoj bolesti su defektni rijanodinski receptori povezani su s akumulacijom proteina tau povezani sa stvaranjem neufobribrilarnih klupka.

Drugi naučni timovi su se bavili pronalaženjem abnormalnog nivoa amiloida u mozgu pacijenata koji boluju od kovida i shvatili da su ti abnormalni nivoi pronađeni kod pacijenata koji su imali najteže oblike kovida. Taj zaključak izneli su u još nerecenziranim studijama objavljenim na bioRxiv i Lancet.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ako se slične promene događaju u mozgu pacijenata s blažom bolešću, to bi moglo da objasni "moždanu maglu" povezanu s dugotrajnim kovidom, kaže dr Endru Marks, dodajući da bi u tom slučaju pacijenti s težim oblikom kovida mogli da budu u većem riziku od demencije u kasnijem životu. Ipak, još uvek je prerano sa sigurnošću tvrditi tako nešto. Dr Endru Marks ipak kaže da je svakako najpametnija odluka vakcinacija i izbegavanje kontakta sa virusom.

- Ako obolite od kovida, verovatno nećete umreti, ali činjenica je da još uvek malo toga znamo o dugoročnim posledicama oboljevanja - zaključio je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.