U OVOME SRBI GREŠE KADA SU U KUPATILU: Problem koji se zbog toga javlja NIJE NAIVAN
Wc šolja, Foto: Profimedia

mišljenje stručnjaka

U OVOME SRBI GREŠE KADA SU U KUPATILU: Problem koji se zbog toga javlja NIJE NAIVAN

U kupatilo treba da odete tek kad osetite potrebu, obavite nuždu i odmah ustanete sa toaleta - objašnjava doktorka

Objavljeno: 14:51h

Od dugog sedenja na WC šolji, povećava se rizik od nastanka hemoroida!

Mnogi ljudi poklanjaju vrlo malo pažnje svojim navikama u kupatilu, a posle se čude kad uslede tegobe koje prouzrokuju hemoroidi.

Jedan uzroka ovog neprijatnog poremećaja je i predugo sedenje na WC šolji.

- Mislila sam da svi već znaju da to ne treba da rade - objašnjava britanska doktorka Subaši M - A onda je naše istraživanje pokazalo da tri četvrtine ispitanika ima neki problem sa radom creva, ali skoro polovina ništa ne preduzima u vezi s tim.

Doktorka kaže da su hemoroidi ali i problemi sa stolicom i danas "tabu tema". Pritom, mnogi su stekli naviku da, sedeći na WC šolji, čitaju vesti ili odgovaraju na poruke na društvenim mrežama.

- To je potpuno pogrešno. U kupatilo treba da odete tek kad osetite potrebu, obavite nuždu i odmah ustanete sa toaleta - objašnjava doktorka.

1 / 3 Foto: Profimedia

Hemoroidi su, inače, proširene vene završnog dela debelog creva. Od dugog sedenja, dolazi do pritiska na rektum i anus. Krv se sve više skuplja u venama, a ako još dođe i do napinjanja, veći je rizik od nastanka hemoroida.

Procenjuje se da od njih pati svaka druga osoba, a leče se, prvenstveno, promenom načina ishrane i primenom masti, krema i lekova. Dostupne su i ambulantne hirurške tehnike, kao što je, recimo, injekciona sklerozaciona terapija ili podvezivanje hemoroida gumicama - Baron ligatura.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.