AKO VAM VINO STOJI DUŽE OD OVOGA, NIPOŠTO GA NE PIJTE: Možete sami sebi da NAŠKODITE
Vino, Foto: Profimedia

rok trajanja vina

AKO VAM VINO STOJI DUŽE OD OVOGA, NIPOŠTO GA NE PIJTE: Možete sami sebi da NAŠKODITE

Važno je i da ga pravilno čuvate, odnosno da je zatvoreno čepom, prenosi Southern Living.

Objavljeno:

Koliko vam se puta dogodilo da ste otvorili flašu vina popili čašu i ostatak ostavili. Vino čim se otvori oksidira i pretvara se u sirće.

Ovaj proces se zapravo ne događa preko noći, ali i ne postoji baš čvrsto pravilo o tome koliko dugo će trajati otvorena boca vina.

Na to će uticati nekoliko činjenica, poput količine koja je ostala u boci, koliko je vino uopšte bilo staro pre nego što ste ga otvorili i koliko je u njemu sumpora. Ona prirodna, bez sumpora, kvare se brže. Edmondson, vlasnica vinarije kaže da je najbolje konzumirati otvoreno vino 24 sata ili barem do 48 sati od otvaranja.

1 / 4 Foto: Profimedia

Važno je i da ga pravilno čuvate, odnosno da je zatvoreno čepom, prenosi Southern Living.

Zima je idealno vreme da se ušuškate u udobnosti svog doma i spremite domaće kuvano vino.

Ima li išta bolje od praznične atmosfere unutar doma, a napolju pada sneg?

Još je bolje ako imate kamin i možete da gledate kako vatra pucketa i pijete kuvano vino.

Slavni kuvar Džejmi Oliver sada je podelio svoj recept za savršeno kuvano domaće vino.

Njegova tajna je u začinima, ali i strpljivosti: treba pustiti da se krčka lagano da bi se svi ukusi fino stopili.

Recept za kuvano vino Džejmija Olivera :

Džejmi Oliver
foto: Profimedia

Sastojci:

2 flaše crnog vina

1 limun

1 limeta

2 klementine

200 g šećera

6 karanfilića

štapić cimeta

mahuna vanile

2 zvezdasta anisa

celi muskatni oraščić

3 lovorova lista

Priprema:

Ogulite koru limunu, limeti i klementinama. Stavite šećer da se kuva, pa mu dodajte koru i isceđeni sok klementine. Dodajte karanfilić, cimet, lovorov list i narendajte muskatni oraščić. Dodajte vanilu, pa sipajte količinu vina da prekrije šećer.

Kad provri, ostavite da se kuva oko 4 do 5 minuta, dok ne postane gusti sirup. Šećer i začini prvo treba da se fino zagreju, jer ako se zagrevaju nakon što dodate vino, alkohol će ispariti. Kad se stvori sirup, smanjite temperaturu i dodajte anis i ostatak vina.

Zagrevajte vino na laganoj vatri, a posle pet minuta otprilike, sipajte u čaše za vino i poslužite.

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.