OVE 2 NAMIRNICE SPAŠAVAJU IMUNITET, A MOŽETE IH KUPITI BILO GDE: Poznati doktor se KUNE U NJIH
Imunitet, Foto: Profimedia

jak imunitet

OVE 2 NAMIRNICE SPAŠAVAJU IMUNITET, A MOŽETE IH KUPITI BILO GDE: Poznati doktor se KUNE U NJIH

Dr Stil podseća da ni vitamin D, toliko značajan za imunitet, ne može da se ispravno koristi ako je mikrobiota creva poremećena.

Objavljeno:

Jak imunitet zavisi od zdravih creva kao i "dobrih bakterija" u njima - namirnice koje ih hrane su one pune vlakana! Poznati doktor savetuje da jedete ili pasulj ili neke druge mahunarke ili banane.

Đumbir, kurkuma, kineski peršun, godži bobice, razne - do skoro - vrlo egzotične biljke često se promovišu zbog brojnih lekovitih svojstava, ali za jak imunitet dovoljno je svratiti u prodavnicu "na ćošku" i nabaviti dve namirnice.

U pitanju su mahunarke i banane. Ovo je hrana koju preporučuje britanski doktor Kris Stil, koji već duže od dve decenije daje medicinske savete na jutarnjem programu ITV.

Mahunarke
foto: Profimedia

Dr Stil podseća da je oko 70 odsto našeg imuniteta u "crevima", čije bakterije čine specifičnu "mikrobiotu". Ona utiče na brojne fiziološke procese, uključujući varenje ali i odbrambena dejstva protiv virusa i bakterija.

Da biste "dobre bakterije" ispravno hranili i obezbedili im opstanak, neophodno je da svakog dana jedete hranu sa dovoljno vlakana. Ne morate da pravite komplikovane jelovnike, treba samo da kombinujete dve navedene namirnice i da se one smenjuju na vašem stolu dan za danom. Dakle, ako niste imali za ručak pasulj, boraniju ili neke druge mahunarke, obavezno pojedite bananu, i obrnuto.

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca, Banane, Maline
foto: Aleksandra Čolić

Broj "dobrih" bakterija u stomaku povećaćete ako popijete jogurt, a od hrane je odličan i kupus, naročito onaj fermentisani - kiseo. Dr Stil podseća da ni vitamin D, toliko značajan za imunitet, ne može da se ispravno koristi ako je mikrobiota creva poremećena, pa zato hitno korigujte ishranu i navalite na pasulj i banane.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.