UGLAVNOM KUPUJETE ŽUTE BANANE, ALI ZA OVO NE ZNATE: Iznenadiće vas ODGOVOR KOJA JE NAJZDRAVIJA, STALNO GREŠITE
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

ZDRAVA ISHRANA

UGLAVNOM KUPUJETE ŽUTE BANANE, ALI ZA OVO NE ZNATE: Iznenadiće vas ODGOVOR KOJA JE NAJZDRAVIJA, STALNO GREŠITE

Otkriveno je kakve banane su najzdravije – zelene, zrele ili prezrele.

Objavljeno: 16:36h

Banane su generalno zdrave, sadrže dosta kalijuma koji je važan za mišiće, folate koji utiču na raspoloženje, triptofana koji utiču na serotonin, tzv. hormon sreće...

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Uprkos tome, postoje najbolje i najlošije banane, odnosno – nijednu bananu nije loše jesti, samo su neke zdravije od drugih. U zavisnosti od toga koliko je banana zrela, ima određene efekte na zdravlje, a istraživanja su pokazala da su najlošije prezrele banane, evo i zašto.

Najgore – braon, prezrele banane

Pune šećera

Braon banana je najslađa i poređenja radi, ova voćka srednje veličine sadrži 17,4 grama šećera u prezreloj varijanti, dok žuta, zrela banana iste veličine sadrži 14,4 graa šećera.

Razlog zašto se povećava količina šećera je što se skrob u banani, što su zapravo složeni ugljeni hidrati, prirodno razlažu na proste šećere vremenom. Tako, na primer, žuta, zrela banan sadrži 6,35 grama skroba, a prezrela samo 0,45 grama.

Malo vlakana

Prezrele banane takođe sadrže daleko manje vlakana koja pomažu varenje – samo 1,9 grama, dok zrele bannane sadrže 3,1 gram.

Studija objavljena u stručnom žurnalu Diabetic Medicine pokazalo je da dijabetičari imaju niži glikemijski odgovor na malo nezrelije banane, nego na one prezrele, a sve zbog skroba.

Žute banane

Kada odete u kupovinu, verovatno ćete najpre uhvatiti za standardne, žute banane. I te, savršeno zrele banane, dobro je jesti, ali čak ni one ne nude maksimum efekata na zdravlje.

Najbolje – zelene banane

Najmanje zrele banane sadrže daleko manje šećera, a mnogo više skroba. Pošto enzimi koji se nalaze u stomaku ne mogu da razlože skrob iz banane, to znači da ćete duže biti siti nakon što pojedete zelene banen.

Istraživanje objavljeno u Britanskom žurnalu nutricionizma pokazalo je da upravo ova vrsta skroba u bananama povećava prozvodnju masnih kiselina kratkog lanca, koji imaju veoma važnu ulogu u zdravlju creva.

Ipak, na kraju treba podvući da su banane zdrave, bilo da su zelene, žute ili već dobijaju braon flekice i prezrevaju, ali ako vas je zanimalo koja je razlika i koje su najzdravije – sada znate.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.