ČESTO VAS BOLI GLAVA I OSEĆATE MUČNINU? Moguće da su razlog OVE BILJKE
Stan, Foto: Profimedia

proverite

ČESTO VAS BOLI GLAVA I OSEĆATE MUČNINU? Moguće da su razlog OVE BILJKE

Mlečni sok u stabljikama i listovima difenbahije nadražuje kožu i oči

Objavljeno:

Često se dešava da nas boli glava, sinusi, da se žalimo na mučninu, a da ne znamo od čega dolazi. Međutim, retko kome pada na pamet da proveri kakve biljke drži u kući ili svom stanu. Naime, biljke propuštaju kiseonik, rade proces fotosinteze, kroz vazduh udišemo njihove tvari koje unosimo u organizam. Pojedine biljke su otrovne, a da to nismo ni znali.

1. FIKUS

Vrsta "ficus elastica" s čvrstim, gumenim listovima vrlo je popularna sobna biljka. Otrovni sastojak u listovima i peteljkama fikusa je njegov mlečni sok, koji sadrži kaučuk, smole i još neke gorke tvari. Držite ga izvan dohvata dece, jer već sam dodir može nadražiti osetljivu dečju kožu. Ukoliko dete zagrize list ili peteljku fikusa, brzo mu isperite usta i potražite pomoć lekara. U opasnosti su takođe pas i mačka, koji znaju ponekad grickati zelenilo.

2. FILADENDRON

Filodendron takođe ima nadražujući mlečni sok. Pripazite da dete ne dira i ne kida listove filodendrona. Ukoliko se to i dogodi, treba što pre oprati ruke. Ukoliko imate mačku, filodendron verojatno nije najsretniji odabir zelene dekoracije vašega doma. Naime, mačka će ponekad hteti grickati listove i peteljke filodendrona. Primarni simptom trovanja kod mačke je odbijanje hrane. Sledeći dan se može javiti groznica, sluzavo nepce, trzanje, drhtanje i zatvor. Životinja će ozdraviti uz pravodobno lečenje.

3. DIFENBAHIJA

Mlečni sok u stabljikama i listovima difenbahije nadražuje kožu i oči. Ovaj otrovni sok izaziva crvenilo, svrab, te oticanje tkiva, što može biti kobno ukoliko se proguta. Stoga difenbahiju obvezno držite izvan dohvata dece, a prilikom održavanja biljke (npr. brisanja prašine) koristite zaštitne rukavice! Vlasnicima kućnih ljubimaca se ne preporučuje držanje ove biljke.

(Espreso/Najzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.