OVAJ PROSTI SIMPTOM POKAZUJE NA RAK PANKREASA: I lekare i pacijente prevari ISTA STVAR
Ilustracija, Foto: Facebook printscreen

vaŽno

OVAJ PROSTI SIMPTOM POKAZUJE NA RAK PANKREASA: I lekare i pacijente prevari ISTA STVAR

U izveštaju se navodi da je učestvovalo svega 40 ispitanika ali da je sistematičnost ponavljanja simptoma i načina na koji su opisani toliko upadljiva da se rezultati moraju uzeti u obzir

Objavljeno:

Rak pankreasa se vrlo teško otkriva u ranoj fazi, jer je sam organ smešten duboko u trbušnoj duplji i ne uzrokuje odmah naročite tegobe.

Povremene bolove pacijenti često pripisuju teškoj hrani, lošem varenju, zatvoru i sličnim tegobama. Međutim, jedna studija sprovedena na relativno malom uzorku, ali metodom dubinskog intervjua došla je na trag simptomu koji su svi ispitanici imali. Reč je o bolu u stomaku koji im se javljao najčešće uveče, trajao oko pola noći i prestajao oko 2 ili 3 časa ujutru.

Kako bi sutradan bili bez ikakvih bolova, pacijenti su često odugovlačili sa javljanjem lekaru. Najviše ih je zavaralo to što bi bolovi potpuno prestali na neko vreme pa bi se poslije ponovo javljali. Zato je i lekarima bilo teško da uspostave neku dijagnozu, pa je, nažalost, kod svih ovih pacijenata karcinom pankreasa bio otkriven mnogo kasnije.

U izveštaju se navodi da je učestvovalo svega 40 ispitanika ali da je sistematičnost ponavljanja simptoma i načina na koji su opisani toliko upadljiva da se rezultati moraju uzeti u obzir.

Doc. dr Sanja Krejović Trivić, specijalistkinja otorinolaringologije Kliničkog centra Srbije, ranije je pričala na Prvoj o promuklosti kao simptomu mnogih zdravstvenih problema, među kojima može biti i rak.

Grlo
foto: Printscreen

- Jedan od osnovnih simptoma zbog kojih nam se javljaju pacijenti je upravo promuklost. Ona je posledica mnogih situacija, naši fonijatrijski pacijenti su i deca koja zbog nepravilne ili prekomerne upotrebe glasa ostanu bez njega. Pojave se čvorići na glasnicama, mogu biti benigne i maligne promene, pre svega karcinom larinksa koji se otkriva u ranoj fazi - rekla je ona.

Droktorka je objasnila zašto možemo da ostanemo bez glasa.

- Može se ostati bez glasa i zbog drugih stresova, to su psihogene promuklosti, na glas sve utiče u našem organizmu. Fonijatar pristupa holistički da bi utvrdio uzrok i sproveo tretman - rekla je ona.

- Treba negovati glas, vokalna higijena je važna, održavanje sluznice rastvorima morske soli, u nosu i usnoj duplji, i pravilno disanje. To su vežbe i trikovi koje mi učimo pacijente, naročito ako su vokalni profesionalci, pevači, glumci, voditelji... - rekla je ona.

Doktorka Sanja je dala jedan od najboljih saveta.

- Zloupotreba glasa i prekomerna upotreba može biti štetna, uz poštovanje zdravog načina života, izbegavanje pušenja, alkohola, sve češće imamo pacijente koji imaju refluksnu bolest. Čak i gastrične tegobe utiču na glas - objasnila je doc. dr Krejović Trivić.

Pričala je o tome kako se ponašati u uslovima buke.

- U uslovima buke moramo da šapat je napor, ali i glasan govor, moramo govoriti umereno i bez forsiranja, treba pričati normalno - rekla je ona.

- Promuklost koja traje duže od dve nedelje zahteva pažnju i pregled - rekla je ona i dodala da ne mora svaka promuklost biti simptom teške bolesti. Respiratorna infekcija se isključuje ako nema curenja nosa ili kašlja, ali postoje i brojne druge promene kao što su polipi ili ciste na glasnicama.

Postoje li simptomi koji odmah ukazuju na tešku bolest?

- Fonijatrijski pregled podrazumeva endoskopiju i otorinolaringološki pregled, on otkriva karcinom grkljana u najranijoj fazi. Problemi sa disanjem i gutanjem su takođe znaci za alarm - rekla je ona.

- Čak i pacijenti kojima je otklonjen larinks mogu da nauče takozvani ezofagalni govor, centar za govor je u mozgu i mi možemo da popravimo situaciju i omogućimo im da govore - rekla je doktorka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.