AKO PRIMETITE OVU STVAR NA POSUĐU, ODMAH GA BACITE U KANTU: Niste ni svesni koliko MOŽE DA UGROZI ZDRAVLJE
Posuđe, Foto: Profimedia

SAVET

AKO PRIMETITE OVU STVAR NA POSUĐU, ODMAH GA BACITE U KANTU: Niste ni svesni koliko MOŽE DA UGROZI ZDRAVLJE

Primera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe

Objavljeno:

Informacija da posuđe koje možemo kupiti u prestižnim radnjama može biti otrovno, to nije nikakva novost.

Opštepoznata je stvar da treba da budemo oprezni kada je u pitanju plastika i treba da se vodi računa o oznakama da je bezbedno u takve posude pakovati hranu koju unosimo u organizam.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kad kupujemo posuđe, većini nas je najbitnije kako izgleda.

Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno i da mogu da ugroze zdravlje, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima.

- Pojedino posuđe može da sadrži kako u svojoj strukturi metal, tako može da sadrži i boju, dakle, koja ima premaz metalni, a to je danas dosta popularno s obzirom da određene soli metala imaju različite boje pa daju različitu lepotu posuđu - objašnjava Dr Aleksandar Stoisavljević, iz Inovacionog centra Hemijskog fakulteta za RTS.

Najbezbednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.

Primera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe.

Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.