SMESTA BACITE IZGREBANE I POLOMLJENE ŠERPE I TIGANJE! Ni ne slutite koliko su opasni
Ilustracija, Foto: Youtube printscreen

oprez!

SMESTA BACITE IZGREBANE I POLOMLJENE ŠERPE I TIGANJE! Ni ne slutite koliko su opasni

Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno i da mogu da ugroze zdravlje, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima

Objavljeno:

Znali smo da treba da budemo oprezni kada kupujemo plastiku i da određene oznake znače da je opasna za upotrebu i pakovanje hrane. Ali da i posuđe koje možemo kupiti u prestižnim radnjama može biti otrovno, to je već novost. Čak tri proizvoda poznatog brenda povučena su zbog hemijskog rizika. Na šta treba da obratimo pažnju kada kupujemo posuđe?

"Na materijale ne obraćam pažnju kada kupujem posuđe, uglavnom mi bude bitno kakve je boje, da li se slaže sa ostatkom posuđa, kuhinje i slično", kaže jedna sugrađanka.

"Do sad sam kupovala porcelan, više ne kupujem, ne treba mi, a te su dugotrajne, dugo traju. Inače za šerpe i lonce treba obavezno da je jače dno, da nije tanko jer onda brzo zagori hrana", dodaje druga.

Nedavno su sa tržišta u Srbiji povučene šoljice, tanjiri i posude poznatog brenda jer se ispostavilo da nisu bezbedne za upotrebu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno i da mogu da ugroze zdravlje, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima.

"One mogu da sadrže kako u svojoj strukturi metal, tako mogu da sadrže i boju, dakle, koja ima premaz metalni, a to je danas dosta popularno s obzirom da određene soli metala imaju različite boje pa daju različitu lepotu posuđu", objašnjava Dr Aleksandar Stoisavljević, Inovacioni centar Hemijskog fakulteta.

Stakleno posuđe najbezbednije

Najbezbednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.

Primera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe.

Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Svako ko posumnja da je kupio proizvod koji nije bezbedan za upotrebu može da podnese prijavu Ministarstvu trgovine.

"Ministarstvo trgovine obaveštava nadležnu zdravstvenu inspekciju koja je u obavezi da preduzme odgovarajuće mere i isto tako je u obavezi i Vlada Srbije da se preduzmu hitne mere povlačenja nebezbednog proizvoda sa tržišta u roku od 20 dana od dana saznanja da se nebezbedan proizvod pojavio na tržištu", ukazuje Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Na stranici NEPRO potrošači mogu da se informišu o tome za koje je proizvode utvđeno da nisu bezbedni, kao i da popune formular za prijavu opasnih proizvoda.

Koliko se opasnih šolja i tanjira ovog puta našlo na tržištu pokušali smo da saznamo od tržišne inspekcije, ali do objave ove priče nije bilo odgovora.

Bonus video:

14:19

VECERNJI DNEVNIK 21.01.2022.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.