AKO STE IMALI KORONU, OBAVEZNO PROVERITE OVO: Jedan simptom vas RAZARA NA DUGE STAZE
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO STE IMALI KORONU, OBAVEZNO PROVERITE OVO: Jedan simptom vas RAZARA NA DUGE STAZE

Oni koji su preležali zarazu korona virusom često pate od smanjene apsorpcije kalcijuma u kostima

Objavljeno:

Veliki broj onih koji su preležali ovaj virus, jednom ili više puta, žali se na određene simptome i nakon bolesti. Mnogi pate od nesanice, čest simptom postkovida je i gubitak ili slabljenje kose, neki se žale da im se još uvek nije povratilo čulo mirisa.

Neki muškarci koji su se izborili sa virusom su prijavili i određene tegobe sa potencijom, a kako kažu, primetili su i da im se smanjio polni organ. Zbog čega se to dešava, objasnili su lekari.

A sada je otkriveno da postoji još jedna posledica korone, a koju do sada niko nije spominjao. Reč je o tome da ovaj opasan virus utiče na krtost kostiju, što su primetili ruski lekari. Endokrinolog Ekaterina Gurejeva rekla je da oni koji su preležali zarazu korona virusom često pate od smanjene apsorpcije kalcijuma u kostima.

Kosti
foto: Profimedia

"Ovde nagli pad nivoa vitamina D nakon infekcije korona virusom igra glavnu ulogu. Upravo je ovaj vitamin odgovoran za apsorpciju kalcijuma i njegovu 'isporuku' kostima. Ipak, treba napomenuti da ne postoje veće kliničke studije o uticaju kovida-19 na gustinu kostiju", kaže Gurejeva.

Pušenje, zloupotreba alkohola, manja telesna težina, česti padovi, deficit kalcijuma, nedostatak fizičke aktivnosti takođe doprinose razvoju osteoporoze. Zato doktorka napominje da ako ste preležali kovid, obavezno proverite nivo vitamina D u telu.

O tome koliko je ovaj nutrijent bitan za zdravlje i zaštitu organizma od bolesti, dosta se pričalo na početku pandemije. Potvrđeno jača imunitet, a ako postoji deficit ovog vitamina, može da se javi osteoporoza i gubitak koštane mase.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.