OVAJ OTROV PIJEMO SVAKODNEVNO, A DA NI NE TREPNEMO: Smrt je za KOSTI
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ OTROV PIJEMO SVAKODNEVNO, A DA NI NE TREPNEMO: Smrt je za KOSTI

Neverovatno je koliko teško iskorenjujemo navike, čak i kad znamo da su loše

Objavljeno:

Starije žene koje piju više gaziranih pića mogu imati veće izglede za prelom kuka od vršnjakinja koje piju malo ili nimalo gaziranih pića, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prelomima kod više od 70.000 žena prosečno starih 69 godina. Polovina žena praćena je najmanje 12 godina. U posmatranom razdoblju zabeleženo je 2.578 preloma kukova.

Kad su naučnici proučili konzumaciju gaziranih pića, utvrdili su da su žene koje su pile prosečno više od 7 dcl gaziranih pića dnevno imale 26 odsto veću verovatnost za prelom kuka u odnosu na žene koje nikad nisu pile gazirana pića.

A žene koje su pile više od 7 dcl dnevno beskofeinskih gaziranih pića imale su 32 odsto veće izglede za prelom kuka.

- Na bazi naših rezultata niska ili umerena konzumacija gaziranih pića ne bi povećala rizik preloma kod žena u menopauzi”, kaže dr Pedro Kremer, rukovodilac studije i naučnik na Univerzitetu Kalifornija San Dijego i na državnom univerzitetu San Dijego.

- Ali, nakon određene količine koja odgovara dvema konzervama (0,7 l) dnevno rizik bi bio znatno veći”, kaže Kremer.

Tokom menopauze i kasnije telo usporava proizvodnju novog koštanog tkiva i žena je suočena s povećanim rizikom osteoporoze. Kad kosti postanu šuplje i krhke, žena ima veći rizik za prelome.

Ranija istraživanja povezala su gazirana pića s manjom gustinom kostiju, naveli su naučnici u časopisu "Menopause". Ali rezultati nisu bili neupitni i ranija istraživanja nisu ponudila jasnu sliku o tome jesu li gazirana pića poseban problem.

U ovoj studiji naučnici nisu pronašli vezu između manjih količina gaziranih pića i rizika od frakture. Povećani rizik jedino je postojao kad je žena pila više od 7 dcl gaziranih pića dnevno.

Rizik je potvrđen i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji mogu uticati na zdravlje kostiju i rizik fraktura poput lekova za osteoporozu, dijabetes, unos kofeina, prihode, nivo fizičkih aktivnosti i porodičnu istoriju preloma kukova, piše N1.

Jedno ograničenje studije bilo je da naučnici nisu imali podatke o konzumaciji gaziranih pića u čitavom posmatranom razdoblju, pa je moguće da je to moglo da utiče na rizik fraktura. Takođe nisu mogli da prouče postoje li razlike u riziku fraktura kod zaslađenih gaziranih pića u odnosu na ona s veštačkim zaslađivačima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.