DNEVNA DOZA zdravlja
OVO VOĆE VAS UNIŠTAVA SVAKODNEVNO! Truje vam organizam, a da ni ne trepnete
Većina ljudi smatra da je voće adekvatan izvor ovih vitamina, i ne greši. U voću ga zaista ima u velikim količinama.
Većina ljudi smatra da je voće adekvatan izvor ovih vitamina, i ne greši. U voću ga zaista ima u velikim količinama.
Međutim, nije svako voće dobro, kako tvrde nutricionisti. Određene vrste voće mogu da deluju upravo suprotno i da čak naruše vaš imunitet.
Obratite pažnju kada sledeći put odete u prodavnicu. Dobar izbor je samo ono voće koje je sezonsko i sa podneblja na kojem živimo.
Voće i povrće koje je sazrevalo na veštački način može da naruši imuni sistem. Prema rečima nutricionista, grešite ako mislite da će jagode i drugo voće karakteristično za proleće i leto, koje kupujete u toku zime po marketima, imati isti efekat na vaše zdravlje, kao kada ih kupujete u njihovoj sezoni.
Pomoću različitih pesticida i hemikalija, omogućava se veštačko, ubrzano sazrevanje plodova. Sigurni smo da te pesticide ne želite u svom organizmu. Da bi ti plodovi bili zreli, očekivane boje i mirisa, prskane su i punjene različitim hemijskim sredstvima.
Zato je najbolje rešenje da se za prolećne i letnje plodove strpite do naredne sezone. Samo tako ćete biti sigurni da uzimate proizvod koji želite.
Unošenjem tih hemikalija tokom dužeg vremenskog perioda, štetite svom organizmu.
Već smo vam rekli koje namirnice koje slabe imunitet, kao i zašto ne vredi da pijete limunadu, a sada vam otkrivamo kako čak i voće i povrće, sastavni deo zdrave ishrane, može da oslabi imunitet.
Dobro pazite kada kupujete voće i povrće, jer kao što nutricionisti kažu, samo ono što je sezonsko i blisko podneblju na kom živite imaće pravo blagotvorno dejstvo na organizam.
A voće koje je veštački sazrevalo može da naruši imuni sistem, isto važi i za povrće!
U čemu je stvar? Ako u, recimo, decembru kupite jagode, naravno da one nisu sazrevale na Suncu, prirodno. Znaćete to i po njihovom ukusu. Isto važi za svo nesezonsko voće ili povrće koje kupite jer ste se uželeli ukusa, ili vam je potrebno za neki poseban recept. I time pravite veliku štetu, čak i kada su u pitanju jabuke koje važe za najzdravije!
Veštačko, ubrzano sazrevanje najčešće je produkt pesticida i drugih hemikalija koje nikako ne želite u svom sistemu. Da bi ta voćka ili povrće bili "zreli", očekivane boje i mirisa, nakljukani su hemijom koja je omogućila da sazru, a potom se ne pokvare dok ih dobavljač ne dostavi u prodavnicu.
Ali, vratimo se korak pre nego što je ta hrana stigla do vas. Ako je ubrana pre nego što je sazrela, da bi mogla da bude čuvana i transportovana, sadrži suptancu lektin. Ona prirodno iščili iz biljke tokom procesa sazrevanja, ali u voću i povrću ubranom ranije će ostati a nikako nije dobra za imunitet.
Laktin negativno utiče na dobre bakterije koje žive u našem sistemu za varenje i čine važan deo imuniteta.
Ukoliko narušite mikrobiom, čitav "svet" bakterija koji živi u našem organizmu, znajte da posledice mogu da budu ozbiljne - potrebno mu je i do dve godine da se vrati u prvobitno stanje!
Nije ni svaki deo voća i povrća jednako zdrav, to nam je već objasnio prof. dr Vojislav Perišić rekavši da je kora opasna, a ne "najzdravija" na voću kao što je jabuka.
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!