ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO SVAKI DAN PIJETE MLEKO: Pre nego što ga opet POPIJETE, dobro razmislite, bitno je i KADA!
Mleko, Foto: Printscreen

pazite!

ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO SVAKI DAN PIJETE MLEKO: Pre nego što ga opet POPIJETE, dobro razmislite, bitno je i KADA!

Verovatno ne postoji nijedan sličan proizvod, izuzev jaja, koji bi imao takav spoj čitavog kompleksa hranljivih materija

Objavljeno:

Od davnina, mleko i mlečni proizvodi smatraju se korisnom i zdravom ishranom, a mnogi stručnjaci ističu da se sveže prirodno mleko može nazvati nekom vrstom rastvora koji sadrži više od dve stotine različitih organskih i mineralnih elemenata.

Verovatno ne postoji nijedan sličan proizvod, izuzev jaja, koji bi imao takav spoj čitavog kompleksa hranljivih materija. Pola litra mleka je skoro trećina čovekovog dnevnog unosa proteina. Upravo su proteini mlečnih proizvoda nosioci posebnih zaštitnih faktora - imunoglobulina koji proizvode antitela protiv većine virusa i mikroorganizama.

Mleko sadrži dosta kalijuma, koji je izuzetno važan za održavanje elastičnosti krvnih sudova. Prema rečima stručnjaka, mlečna mast sadrži više od 30 različitih masnih kiselina, vitamine A i D i značajnu količinu fosfora. Inače, kod ranih bolesti, mleko sa visokim procentom masti ima izraženiji terapeutski efekat od obranog mleka.

Mleko je takođe efikasno u prevenciji osteoporoze: oko 80% dnevnog unosa kalcijuma ljudsko telo može da nadoknadi kroz mlečne proizvode. Takođe, mleko je odličan "sedativ". Čaša mleka ujutru pomaže da se osećate budno i puno energije, a uveče da se opustite i uklopite u san. Između ostalog, mleko savršeno gasi žeđ i smanjuje želju za alkoholnim pićima.

1 / 11 Foto: Profimedia

Kako odabrati mleko?

Važno je naučiti kako pravilno izabrati mleko. Na primer, natpis na pakovanju "punomasno mleko" znači da pred sobom imate prirodni proizvod, koji je samo podvrgnut toplotnoj obradi. Natpis "normalizovano mleko" ukazuje da je mleko različitog procenta masti i sa različitih farmi mešano i dovedeno do potrebne masnoće za prodaju. Inače, u takvom mleku mogu biti prisutne biljne masti.

"Rekonstituisano mleko" je proizvod koji se dobija od osušenog mleka u prahu. Ova vrsta mleka se ne razlikuje od prirodnog po mineralnom sastavu i kalorijskom sadržaju, ali ne sadrži potrebne hranljive materije. Takođe, prilikom izbora, obratite pažnju na rok trajanja mleka: što je duži, to je više različitih aditiva u proizvodu. Prirodno mleko ne može dugo da se čuva.

Ipak, stručnjaci tvrde da dodavanje mleka kafi nije najbolja ideja.

"Takođe, ne bi trebalo da kuvate mleko. Kada se ono zagreje na 30 stepeni, vitamini počinju da se razgrađuju u njemu", kaže ruski doktor Jevgenije Šmerko.

Bonus video:

01:36

KAKO NASTAJE VRHUNSKI KAJMAK: Tajni recept koji se vekovima prenosi sa kolena na koleno (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.