OVO MLEKO JE OPASNO, NE KUPUJTE GA! U sebi ima ŠOKANTNU supstancu
Ilustracija, Foto: Printscreen

KO BI REKAO?

OVO MLEKO JE OPASNO, NE KUPUJTE GA! U sebi ima ŠOKANTNU supstancu

"Nije opasna mlečna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin", rekao je Perišić

Objavljeno: 14:54h

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na K1 o mleku i njegovim blagotvornim, ali i štetnim dejstvima. Najvažniije je prepoznati koje mleko je najzdravije, i znati gde ga kupujemo, kakve krave su ga dale. U suprotnom, upozorio je on, mleko može sadržati supstance koje su štetne za kardiovaskularni sistem, jetru i srce.

"Značajno je da ljudi znaju o mleku, mnogi kažu da je mleko opasno, ne samo zbog alergija nego i drugih pojava. Sada se priča o tipovima mleka, mleko A1 sadrži betakazein iz kog može da se napravi opijat kazeomorfin, u A2 mleku ga nema", rekao je on.

Koje krave daju bolje, a koje lošije mleko?

1 / 11 Foto: Profimedia

"Jeste videli one male krave, zovu ih bušice? One prave A2 mleko, bez kazeomorfina, i to mleko je zdravije jer ne stvara opijatno dejstvo tokom varenja. To dejstvo utiče dalje na bolesti srca, hipertenziju, jetru... Velike krave prave A1 mleko, ono samo po sebi nije dobro, ali ga one prave u velikoj količini pa se isplate. Jedan moj prijatelj ima krave na Zlataru, i kupio je jednu seriju krava. Pogledam ja dve, žgoljave, male, nikakve. Kaže mi da zimi ne moraju u štalu, prave manje mleka ali je ono zdravije", rekao je doktor Voja i objasnio šta to zapravo znači.

"Govorimo o aktivnim hemijskim supstancama, u procesu varenja iz kazeina se stvaraju jedinjenja biološke aktivnosti koja se odlično apsorbuju, idu pravo u krv i mozak, a imaju opijatno dejstvo. Prosečna krava u Srbiji, 70 odsto je A1. Mi smo izgubili u stočarstvu korak sa populacijom krava koje daju zdravo mleko. Znate li gde nema betakazeina? U kozjem i ovčjem mleku, narod kaže zdravije je i to je tačno", kazao je on.

Profesor Perišić je ranije objasnio kakav jogurt nije zdrav, i kako da prepoznamo lažni sir napravljen od zejtina, a sada je iznio i jednu zanimljivu tezu vezanu za majčino mjeko.

"U mleku majke dojilje, prva dva meseca ima A1 kazeina. Beba dolazi na svet, priroda je sve namestila, nakon dva meseca prestaje da ga pravi jer više nije potreban. Bebi je to dejstvo potrebno jer je dolazak na svet užasna promjena i stravičan stres. E zato, mleko umiruje prva dva meseca, a onda se tip kazeina u majčinom mleku meijnja. Otkud grčevi kod beba? Moja teza, i ne samo moja, je da je to reakcija straha na situacije iz spoljašnjeg sveta. Roditelji moraju da razumieju, u mom selu, kada snaja rodi dete, njen zadatak je samo da ga hrani, kupa, peva mu, priča mu... Okruži ga ljubavlju i toplinom. A sada majke imaju još po pet poslova, služe čitave porodice, idu na posao, vode računa i o emocijama prema muškarcu, preplavljene su obavezama pored deteta, ta anksioznost prenosi se na bebu. Bebe po selima nemaju kolike", rekao je on,prenosi Mondo.

Gde i kako naći A2 mleko, i sam profesor Perišić priznaje da je komplikovano pitanje.

"Krave se u Evropi mogu naći na lokalu, na Islandu, na ostrvima između Engleske i Francuske. Samo crne, sitne krave daju A2 mleko, one što se šetaju i zimi, e one daju pravo mlijeko", rekao je on i razbio i jednu zabludu vezanu za "opasnost" iz mleka.

"Nije opasna mlečna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin", rekao je on.

Kako napraviti domaće kiselo mleko?

Domaće kiselo mleko najbolje uspeva ako za njega nabavite sveže, punomasno mleko, ali ako niste u prilici može da posluži i ono sa većim procentom masnoće iz prodavnice. Osim što je veoma ukusno i nezamenljiv je prilog za mnoga jela, kao što su pite ili sarmice od zelja, izuzetno je zdravo i puno probiotika koji povoljno utiču na vaš stomak.

Sastojci:

2 l punomasnog mleka

1 časa punomasne pavlake

Priprema:

Mleko prokuvati i ostaviti da kuva na laganoj vatri 10 minuta. Vodite računa da šerpa bude sa debelim dnom da vam ne zagori. Nakon toga skloniti sa ringle da se prohladi, ali da ostane toplo. Odvojite pola šolje i umutite sa pavlakom da dobijete ređu smesu. Ulijti u šerpu sa još uvek toplim mlekom i dobro sjedinite. Pokrijte odozgo, možete i prijanjajućom folijom i stavite na neko toplo mesto da prenoći, najbolje uz peć ili radijator. Ukoliko vam se ujutru odvojio višak surutke na vrhu, ne sklanjajte sjediniće se kada odleži u frižideru. Kada se mleko ukiselilo, obavezno prebacite u frižider.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.