SVI VOLITE DA JEDETE SLATKIŠE, ALI POJMA NEMATE KAKO ŠEĆER UTIČE NA ORGANIZAM: Dobro obratite pažnju NA OVO!
Kolači, Foto: Profimedia

MORATE DA ZNATE

SVI VOLITE DA JEDETE SLATKIŠE, ALI POJMA NEMATE KAKO ŠEĆER UTIČE NA ORGANIZAM: Dobro obratite pažnju NA OVO!

U kombinaciji s bakterijama u pljuvački, pretvara se u kiselo jedinjenje koje nagriza zubnu gleđ

Objavljeno:

Dok uživamo u konzumiranju slatkiša retko nam padne na pamet to koliko je šećer zapravo štetan po naš organizam. Tada nam je samo važan užitak, a ni na kraj pameti nam nije šta se u našem telu dešava neposredno nakon unošenja šećera u organizam.

Zapravo, ni ne slutite koliko brzo šećer utiče na vaše telo, a u nastavku teksta pročitajte šta se u njemu dešava samo sat vremena nakon konzumiranja.

1 / 5 Foto: Profimedia

0-15 minuta

Očekivano, prvi deo tela koji šećer napada jesu zubi i desni. U kombinaciji s bakterijama u pljuvački, pretvara se u kiselo jedinjenje koje nagriza zubnu gleđ.

15-30 minuta

Kada stigne do želuca, šećer ulazi u creva. Tanko crevo ga razgrađuje i natapa, da bi se potom ulio u krvotok. Kada dospe do krvotoka, šećer se pretvara u energiju i distribuira se u različita mišićna tkiva po čitavom telu. Tada je na redu pankreas, koji proizvodi insulin kako bi proces mogao započeti.

Kako svi imamo višak šećera, telu ne preostaje ništa drugo nego da ostatak pošalje u jetru, koja ga pretvara u mast. Tokom čitavog procesa, sistem nadbubrežne žlezde je zbog tako visokog unosa šećera zaključio da je telo podvrgnuto jakom stresu. Reaguje obrambenim mehanizmom – lučenjem kortizola i epinefrina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i prekomernog znojenja.

30-45 minuta

Krvni pritisak je već povišen, a prekomeran unos šećera izazvao je lučenje dopamina u mozgu. Euforija će brzo početi da popušta, otvarajući put padu nivoa šećera u krvi. Nivo hormona i insulina i dalje je visok dok pokušavaju da se izbore protiv šećera, pa njegov nivo u krvi neizbežno počinje da opada. Javlja se pospanost i razdražljivost, a zatim i glavobolja.

Ovaj drastičan pad nivoa šećera u krvi uzrokuje da hormoni u telu pokušavaju da ukradu što je više moguće jetre natrag kako bi vratili telo u normalu. Uz sve navedeno, proces mogu pratiti bolovi u stomaku i neprijatni gasovi.

45-60 minuta

Rast i pad nivoa hormona potpuno su zbunili fagocitnu ćelijsku aktivnost, što nije dobro za imuni sistem. Tokom sledećih nekoliko sati telo će se manje boriti protiv štetnih bakterija ako dođe u kontakt s njima, što znači i veće šanse za infekciju.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.