ZNATE LI ŠTA JE OKSITOCIN? Evo kako možete da POKRENETE OVAJ HORMON na PRIRODAN NAČIN!
Ljubav, Foto: Profimedia

probajte

ZNATE LI ŠTA JE OKSITOCIN? Evo kako možete da POKRENETE OVAJ HORMON na PRIRODAN NAČIN!

Oni su tom prilikom imali mnogo više pozitivnih emocija nego u periodu pre toga

Objavljeno:

Oksitocin se proizvodi u hipotalamusu i ima ulogu neurotransmitera te se zbog njega osećamo zadovoljno i srećno. Takođe, jedan je od ključnih faktora između majke i bebe, jer "pokreće" porođaj i olakšava dojenje.

On je takođe odgovoran i za "leptiriće u stomaku", zaljubljenost, prisnost i sreću, a postoje i načini kako da sami povećamo njegov nivo u telu.

Evo nekih od njih:

Meditacija

Pored brojnih prednosti koje meditacija nosi sa sobom jedna studija iz 2013. sugerisala je kako ona može da pomogne i u podizanju nivoa oksitocina.

U njoj se navodi da bi mogla da postoji povezanost između meditacije i lučenja oksitocina.

Studija je pokazala da je 15 ispitanika, koji su meditirali svakodnevno u toku jednog meseca, osetilo poboljšanje svog raspoloženja.

Oni su tom prilikom imali mnogo više pozitivnih emocija nego u periodu pre toga.

Slušajte omiljenu muziku

Muzika nam neretko pomaže da se osećamo bolje, ali i poboljšava koncentraciju i motivaciju. Nekoliko manjih studija pokazalo je da ona može da pomogne u lučenju omiljenog "hormona ljubavi".

Tako je jedna od studija pokazala da su pacijenti nakon operacije srca, koji su slušali muziku, imali visok nivo oksitocina i da su bili bezbrižniji od onih koji to nisu radili. Još jedno istraživanje pokazalo je i da su pevači nakon časa pevanja imali veću dozu oksitocina, imali su više energije i pozitivnih osećanja nego pre pevanja.

Ljubav
Ljubavfoto: Profimedia

Idite na masažu ili vi masirajte nekoga

Studija iz 2012. pokazala je kako 15 minuta masaže može, ne samo da pomogne osobi da se opusti, nego i da potpomogne lučenje oksitocina.

Osim što ćete opustiti napete mišiće i rešiti se stresa vi ćete se i osećati bolje.

Recite nekom nešto lepo

Nivo oksitocina povećava se uvek kada s nekim delimo lepe reči i pažnju. Uvek ćemo se lepo osećati kada primimo kompliment ili ga sami damo. U tim trenucima osećamo se voljeno i naše samopouzdanje raste.

Provedite vreme s prijateljima

Prijateljstva mogu delovati poput pravog leka, a za vrhunac pozitivnih emocija tada je zaslužan upravo oksitocin. Pored toga što ćete produbiti vašu vezu, prijatelji vam mogu pomoći da se osećate bolje i samopouzdanije, stoga ni u onim "najgorim danima" nemojte bežati od društva.

Kuvajte i uživajte u hrani

Istraživanja su pokazala da deljenje hrane može povećati lučenje oksitocina. Prisetite se vremena iz školskih klupa i zajedničkih užina s prijateljima. Zar nisu to neke od najlepših uspomena koje su vam pomogle da razvijete neka prijateljstva?

Pripremanje obroka s dragim ljudima može izazvati odlično raspoloženje, a i sam čin zadovoljstva dok jedete omiljenu hranu može pokrenuti oslobađanje željenog hormona.

Hrana
Hranafoto: Profimedia

Nežnosti i dodiri

Držanje za ruku, zagrljaji, poljupci, vođenje ljubavi, sve su to stvari koje nas zbližavaju s voljenom osobom, a uz to, tada je sasvim razumljivo, i hormon oksitocin na svom vrhuncu, zbog čega smo odmah srećniji i zadovoljniji. Mazite svog ljubimca

Mnoga istraživanja pokazala su kako su osobe koje imaju ljubimca, naročito psa ili mačku, koje svakodnevno maze, znatno srećnije i raspoloženije.

Pored toga što ćete njemu pružiti trenutke uživanja, češkanje vašeg krznenog ljubimca i na vas će delovati poput pravog leka.

(Espreso/Kliks.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.