AKO PIJETE ALKOHOL, DOBRO OBRATITE PAŽNJU: Možda niste NI SVESNI šta čini vašem METABOLIZMU! NIJE DOBRO
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

AKO PIJETE ALKOHOL, DOBRO OBRATITE PAŽNJU: Možda niste NI SVESNI šta čini vašem METABOLIZMU! NIJE DOBRO

Postoje i dokazi da alkohol smanjuje lučenje hormona povezanih s osećajem sitosti, poput hormona leptina koji potiskuje apetit, a jedno istraživanje kaže da kod dela sudionika umerena količina alkohola potpuno zaustavlja njegovo lučenje

Objavljeno:

Proteini i ugljenidrati imaju oko četiri kalorije po gramu, masti devet, a alkohol čak sedam, objasnio je dr. Džindžer Hjultin zašto se alkohol smatra visokokaloričnim

Osim kretanja i ishrane na našu telesnu težinu utiče i ono što pijemo, a alkohol je, slažu se lekari i nutricionisti, jedan od najgorih izbora za sve koji žele da ostvare ili održe zdravu telesnu težinu...

'Koči' rad metabolizma

Možda ste čuli da alkohol sadrži prazne kalorije; što znači da kalorije koje u organizam unesemo alkoholom telo može da pretvori u energiju, no pružaju nam malo ili čak ni malo korisnih hranjivih tvari, minerala, objasnila je wellness koordinatorka iz bolnice Providens Sv. Džozef u Kaliforniji, Krisi Murin.

- Kad pijemo alkohol, probavni sistem mora jako naporno da radi da ga eliminiše iz tela, a kad uz alkoholno piće i jedemo, hranjive tvari iz obroka organizam ne može dobro da iskoristi jer većinu potroši na pomenutu eliminaciju alkohola iz organizma - objasnila je Murin. Inače, kaže ona, telo prvo iz hrane vari ugljenehidrate i stvara energiju, no alkohol prepoznaje kao otrov i isključuje svoju sposobnost pristupa ostalim uhranjenim makronutrijentima - ugljenimhidratima, belančevinama i masnoćama - kako bi prvo sagoreo alkoholne tvari. - Iako ste verojatno čuli za pivski stomak i da ga imaju oni koji konzumiraju puno alkohola, ta je tvrdnja pogrešna jer se vrlo mali postotak kalorija alkohola pretvara u masti - kaže Maurin. Štaviše, glavni učinak alkohola je smanjenje količine masti koju telo može da sagori i pretvori u energiju, zbog čega alkohol zapravo 'koči' metabolizam, a to dovodi do gojenja.

Visoko je kaloričan i remeti hormonsku ravnotežu

I premda razni alkoholni kokteli najviše goje zbog dodatih šećera i zasićenih masti u sokovima, sirupima ili šlagu koji se u njih stavljaju, deblja i sam alkohol koji ima čak sedam kalorija po gramu (dok npr. proteini i ugljenihidrati imaju četiri, a masti devet kalorija po gramu), rekla je za Health dijetetičarka i osnivačica portala Champagne Nutrition dr.Džindžer Hultin.

A osim što ima mnogo kalorija, dodaje, alkohol ima sposobnost da 'poremeti' ravnotežu hormona u telu i da tako izazvove gojenje.

Mršavljenje
foto: Profimedia

- Hormoni imaju ključnu ulogu u pravilnom radu i funkcioniranju tkiva i organa i kad hormonski sistem radi pravilno, određena se količina hormona oslobađa u tačno određeno vrijeme - objašnjava Murin i kaže da alkohol remeti rad žlezda koje oslobađaju hormone i tako potencijalno uzrokuje gojaznost i niz drugih zdravstvenih problema. Uz to, konzumacija alkohola uzrokuje, kaže, i povećano izlučivanje kortizola, hormona koji se povezuje i s gojaznošću.

Narušava kvalitet sna

Budući da ima sedetivna dejstva koja mogu da izazovu osećaj opuštenosti i pospanosti, alkohol nam može pomoći da se opustimo i brže zaspimo - objašnjava Murin, no dugoročno se njegova konzumacija povezuje s gorim i kraćim snom.

- Zato alkoholičare obično muče simptomi nesanice - rekla je.

Smanjuje inhibicije i povećava osjećaj gladi.

Nakon nekoliko pića često dobijemo želju za hranom, što se događa iz nekoliko razloga.

- Prvi je razlog taj što alkohol može uzrokovati pad razine šećera u krvi, što može izazvati glad, a ponekad baš želju za hranom bogatom ugljenimhidratima - kaže Hultin. Takođe, istraživači su otkrili da alkohol utieče na područje mozga koje kontroliše apetit, a jedno straživanje je pokazalo da se živčane stanice hipotalamusa koje se aktiviraju kad smo gladni mogu stimulisati i alkoholom.

Namirnice, Hrana, Trpeza, Ishrana, Meso, Povrće
foto: Profimedia

Postoje i dokazi da alkohol smanjuje izlučivanje hormona povezanih s osećajem sitosti, poput hormona leptina koji potiskuje apetit, a jedno istraživanje kaže da kod dela sudionika umerena količina alkohola potpuno zaustavlja njegovo lučenje.

- Kako alkohol smanjuje inhibicije, mnogi pod njegovim uticajem posežu za hranom koju inače izbegavaju, na primer hranom s visokim udelom masti ili soli (natrija), dodaje Hultin.

Koliko alkohola ne šteti organizmu?

Američke smernice o ishrani preporučuju umerenu konzumaciju alkohola, što je prema prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) jedno piće za žene i dva pića dnevno za muškarce. Neumerena konzumacija alkohola povezana je, ističu, s povećanim rizikom od raka, srčanih i mentalnih bolesti i demencije.

Bonus video:

04:51

BRZE VESTI 05.10.2021. 12:55

(Espreso / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.