BOL TOKOM VRELE AKCIJE MOŽE UKAZIVATI NA ZDRAVSTVENI PROBLEM: Ginekološkinja SKRENULA PAŽNJU NA 7 STVARI
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

BOL TOKOM VRELE AKCIJE MOŽE UKAZIVATI NA ZDRAVSTVENI PROBLEM: Ginekološkinja SKRENULA PAŽNJU NA 7 STVARI

Odnos bi trebalo da bude prijatno iskustvo, ali za neke ljude može biti bolno, a u nastavku otkrijte i zašto

Objavljeno:

Iako vam je možda neprijatno da odete kod svog ginekologa i razgovarate o problemima koji se javljaju ispod čaršava, morate da znate da ne treba da ignorišete bol koji osećate prilikom seksualnog odnosa. Ginekolog Šri Data, otkrila je za The Sun da se često susreće sa ženama koje osećaju bol prilikom intimnih odnosa, kao i da im je veoma neprijatno da otvoreno govore o tome.

„Postoji mnogo razloga zašto bi seks mogao biti bolan. Mislim da se žene zaista „bore“ da potraže pomoć kada doživljavaju bol tokom seksa. Važna poruka jeste da ako patite od čestih bolova, trebalo bi da razgovarate sa lekarom“, poručila dr Šri Data.

Ona je, između ostalog, iznela sedam uobičajenih razloga zašto biste mogli da krvarite tokom seksa i kada bi trebalo da potražite pomoć.

1. Posle porođaja Ako ste imali prirodni porođaj, a ne carski rez, onda ste verovatno iskusili bol koji je ostavio veliki trag na vas, kako fizički, tako i mentalno.

1 / 6 Foto: Profimedia

„Oporavak može potrajati od 6 do 12 nedelja. Ipak, postoje žene kojima ni taj period nije dovoljan kako bi se ponovo prepustile seksualnom odnosu. Nakon porođaja, vagina može biti više otečena i može biti osetljivija na dodir ili pritisak. Ovo bi vremenom trebalo da se poboljša. Ako se borite sa bolom, razgovarajte sa svojim ginekologom i proverite da li rana pravilno zarasta“, ističe ginekolog.

Dr Data ističe da ponekad masaža može pomoći kod osetljivosti nerava, nakon početnog zarastanja.

„Takođe je važno ne žuriti ni sa čim. Pustite da se stvari odvijaju svojim tokom i ne paničite, jer je sasvim normalno da se osećate umorno i imate niži libido nakon što ste dobili bebu“, tvrdi doktorka.

2. Infekcija

Jedan od najčešćih razloga za bol tokom seksa je infekcija. Ovo može biti polno prenosiva infekcija kao što je hlamidija.

„Infekcija može učiniti da seks bude zaista neprijatan i bolan. Ako mislite da imate polno prenosivu infekciju, razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse i posetite svog ginekologa. Rano lečenje infekcije je zaista važno, jer neke mogu dovesti do dugotrajnih problema ako se ne leče. Zato nemojte odlagati pregled“, ističe dr Data.

3. Menopauza

Menopauza obično pogađa žene u kasnijoj životnoj dobi i stvara hormonske promene u telu.Ove promene mogu izazvati veću suvoću u intimnim predelima i mogu učiniti da seks bude neprijatan. Gubitak libida je takođe čest.

„Nivoi estrogena opadaju tokom menopauze, tako da je vrlo uobičajeno da žene dožive suvoću vagine. Zbog mnogih drugih simptoma, kao što su niži libido, noćno znojenje koje može uzrokovati probleme sa spavanjem i loše raspoloženje, seks može postati mnogo manje prijatan tokom ovog perioda“, kaže ginekolog.

4. Nedostatak uzbuđenja

Ponekad može potrajati malo duže nego što je normalno. Da, seks zaista može biti bolan ako niste potpuno uzbuđeni jer su mišići napeti i možda ste malo suvi. Ako vam je potrebna pomoć za rešavanje ovog problema, možete razgovarati sa svojim partnerom o tome kada vam i šta pomaže da se uzbudite, a čak je mnogim parovima pomoglo korišćenje lubrikanta.

Promene libida su uobičajene, ali može postojati emocionalni razlog zašto ne smatrate seks tako prijatnim kao nekada. Savetnici ili seksualni terapeuti mogu vam pomoći da prevaziđete ove probleme.

5. Vaginizam

Vaginizam je stanje u kojem se mišići oko vagine skupljaju i mogu onemogućiti penetraciju, što može biti i uznemirujuće i frustrirajuće.

„Vaginizam je automatska reakcija nad kojom nemate kontrolu. Ako imate poteškoća sa penetracijom, mučite se da ubacite tampon ili patite od bola ili peckanja tokom seksa, to mogu biti simptomi zbog kojih treba da se obratite ginekologu“, ističe ginekolog.

6. Endometrioza

Stručnjaci su ranije rekli da je endometrioza jedno od stanja koje im je najteže dijagnostikovati. Endometrioza je benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice, gde im inače nije mesto. Nekim ženama bol tokom seksa može biti znak endometrioze, a drugi simptomi mogu uključivati bolne menstruacije ili bol u donjem delu stomaka.

„U proseku, žene mogu da čekaju osam godina pre nego što im se dijagnostikuje endometrioza“, napominje dr Data.

7. Alergije

Ako osećate neprijatnost u intimnom delu tela, a seks je bolan, onda to može biti posledica alergija izazvanih određenim proizvodima – kao što su kondomi od lateksa.

„Opštu iritaciju mogu izazvati mnogi proizvodi, čak i materijal donjeg veša ili sapun koji koristimo. Lateks kondomi takođe mogu izazvati alergijsku reakciju. Ako patite od bola, nelagodnosti ili svraba, razgovarajte sa lekarom koji će vas pregledati i moći da vam pomogne“, napominje doktorka.

(Espreso / The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.