OBOŽAVATE KINESKU HRANU, A SKUPA VAM JE? Napravite je kod kuće po NJIHOVOM RECEPTU, imaće IDENTIČAN UKUS (FOTO)
Kineska hrana, Foto: Profimedia

ekstra fora

OBOŽAVATE KINESKU HRANU, A SKUPA VAM JE? Napravite je kod kuće po NJIHOVOM RECEPTU, imaće IDENTIČAN UKUS (FOTO)

U Kini se najviše konzumiraju svinjsko i pileće meso i pored pirinča i raznobojnog povrća ove dve namirnice čine suštinu kineske kuhinje

Objavljeno:

Za kinesku hranu se može reći da je najzastupljenija strana kuhinja u svim delovima sveta, pa je tako i na našim prostorima.

Kineskom kuhinjom dominiraju svi ukusi, od slatkog i ljutog, preko gorkog i slanog, pa sve do kiselog, a veruje se da tek kada su svi ukusi na jednom mestu, Kinezi smatraju da im je jelo uspelo. Zahvaljujući brzoj termičkoj obradi u voku zadržavaju se svi ukusi, ali i svi vitamini.

U Kini se najviše konzumiraju svinjsko i pileće meso i pored pirinča i raznobojnog povrća ove dve namirnice čine suštinu kineske kuhinje.

Za piletinu se može reći da je omiljeno meso u mnogim narodima i kulturama. Ova vrsta mesa u kineskoj kuhinji zauzima jako bitno mesto, a recepti za pripremanje jela koja sadrže piletinu su mnogobrojna. Osim piletine, pirinač, povrće i soja sos su nešto bez čega kineska kuhinja ne bi mogla da bude to što jeste.

Ukoliko ne volite da idete po restoranima priprema kineske hrane je jedan od načina da kinesku kuhinju dovedete u svoj dom i za svoju trpezu. Saznajte kako pripremiti kinesku hranu i koji su to najlakši recepti za kinesku hranu koju možete spremiti kod kuće.

1 / 5 Foto: Profimedia

Šta treba znati kada je reč o pripremi kineske hrane?

Pre nego što odlučite da se upustite u avanturu eksperimentisanja s kineskom kuhinjom, svakako je važno da poslušate ove savete koji vam mogu pomoći da bolje razumete filozofiju ove kuhinje i shvatite njenu suštinu, jer je kineska hrana više od kuvanja, neki to zovu umetnošću.

Važno je da pre nego što počne priprema kineske hrane i namirnica, pažljivo pročitate ceo recept kako biste se detaljno upoznali sa onim što treba da pravite i sa namirnicama koje ćete koristiti za svoju pripremu.

Ako se pitate kako se spremaju kineska jela, treba znati da je u kineskoj kuhinji veoma važna preciznost i tačnost, pa je neophodno da isečete sve sastojke na jednaku veličinu za svaki recept, tačno onako kako je u njemu navedeno, a takođe je veoma bitno da se koriste i odgovarajuće mere.

Za kinesku kuhinju je veoma bitna jaka vatra, ali je osnovni savet da se nikada povrće ne prži duže od tri minuta. Zapamtite da đumbir i češnjak sagorevaju vrlo brzo, pa ih ne treba pržiti više od trideset sekundi i to na nešto nižim temperaturama.

Mnogo je lakše seći meso kada je delimično smrznuto. Unapred isecite sve sastojke i pripremite ih u odvojenim činijama. Pažljivo odmerite svaki sastojak i koristite ga u tačno predviđeno vreme.

1 / 3 Foto: Profimedia

Recepti za kinesku hranu koju možete spremiti kod kuće

Kao što smo već i naveli, kada su u pitanju recepti za kinesku hranu, važno je da budete veoma precizni kada je reč o merama i o načinu pripreme. Potrebno je da pratite recept jer ćete samo tako dobiti taj karakterističan ukus i priprema kineske hrane kod kuće može početi.

#1 Piletina na kineski način

Sastojci:

700 g belog mesa

400 g kupusa

200 g praziluka

200 g pečuraka

50 ml soja sosa

200 g šargarepe

Priprema:

Belo meso iseći na kockice i propržiti ga na ulju. Povrće iseći na trakice i propržiti ga tako što ćete prvo dodati luk, šargarepu, nakon dva-tri minuta kupus, a na kraju pečurke. Kad povrće omekša, vratite piletinu i dodajte soja sos. Služite uz pirinač.

#2 Piletina sa đumbirom i gljivama

Sastojci:

400 g pilećeg filea

1 kašika gustina

200 g šampinjona

50 ml ulja

1 čen belog luka

1 kašičica naseckanog đumbira

1 kašičica vegete

1/2 kašičice soli

nekoliko kapi susamovog ulja

Priprema:

Meso nasecite na tanke rezance i izmešajte ga sa gustinom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće. Na vrućem ulju ispecite meso, a kada se meso skloni na istoj masnoći dodajte šampinjone, pa i njih ispecite. Dodajte pripremljene začine i dovršite jelo.

#3 Piletina sa paprikom i bademima

Sastojci:

200 g pilećeg belog mesa

30 g praziluka

20 g crnog luka

češnjak po ukusu

prstohvat gustina

soja sos

50 g prženih badema

ljuta paprika po ukusu

50 g tikvica

50 g paprike

bistar pileći bujon po ukusu

ulje

Priprema:

Potrebno je da pileće belo meso iseckajte na kockice, uvaljate u gustin i naprskate soja sosom, a zatim ga pržite u dubokom ulju. Dok se meso prži, u drugoj činiji pripremite povrće – iseckajte crni luk, praziluk, badem, beli luk, tikvice i papriku.

Kada meso porumeni, odlite višak masnoće, vratite vok na vatru, dodajte pripremljeno povrće, a zatim i tucanu papriku, soja sos i gustin. Jelo dinstajte uz povremeno dodavanje pilećeg bujona, dok se ne zgusne.

1 / 4 Foto: Profimedia

#4 Piletina u slatkom umaku

Sastojci:

pileća prsa

rezanci

150 g ulja

2 žličice meda

2 manje mrkve

celerova stablo

2 crvene paprike

1/2 sveže zelene paprike

luk

1 peršun

biber i so

Priprema:

Testeninu stavite da se kuva u vreloj vodi, a zatim iscedite i isperite hladnom vodom. Pileća prsa narezati na komade, šargarepu, celer, luk i peršun naseckajte, a pola paprike narežite na trakice.

Zatim je potrebno da piletinu začinite sveže mlevenim biberom i posolite, pa stavite da se peče u vok na zagrejanom ulju. Piletinu pržiti do 10-ak minuta. Kada luk omekša dodajte mrkvu, celer i papriku, pa sve zajedno još malo posolite. Nakon što povrće omekša, dodajte i peršun. Nakon pet minuta dodajte dvije žličice meda, promešajte, pa ugasite vatru.

Kao što ste već mogli zaključiti spremanje kineske hrane nije previše zahtevno samo ukoliko pažljivo čitate recepte i ako ih se pridržavate. Priprema kineske hrane može biti pravo zadovoljstvo, te se nemojte suzdržavati da ne pripremite jedno od ovih ukusnih jela sebi i svojim dragim osobama.

Bonus video:

05:06

ZDRAVA HRANA NIJE BLJUTAVA I NEUKUSNA! Manekenski kuvar Danijele Boračeve ostavlja bez daha: Poznati obožavaju OVE recepte! VIDEO

(Espreso.rs / Coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.