AKO DNEVNO MOKRITE VIŠE OD OVOG BROJA, U VELIKOM STE PROBLEMU: Evo šta da prvo pogledate dok ste u toaletu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

jeste li znali?

AKO DNEVNO MOKRITE VIŠE OD OVOG BROJA, U VELIKOM STE PROBLEMU: Evo šta da prvo pogledate dok ste u toaletu!

Kao poseban entitet razmatra se mokrenje kod trudnica

Objavljeno: 15:13h

Mokrenje je refleksni mehanizam koji zavisi od građe mokraćne bešike, anatomskih struktura dna male karlice i različitih delova centralnog i perifernog nervnog sistema.

U normalnim okolnostima žena ide mokriti kada oseti nagon za mokrenjem, a između toga ne razmišlja bi li trebala ponovno mokriti, je li prošlo previše / premalo vremena od prošlog mokrenja i slično.

Koliko puta dnevno zdrava žena treba mokriti

1 / 7 Foto: Profimedia

U nekim situacijama, kao što su određene informacije iz razgovora s drugim ljudima, ili informacije na koje se naiđe u nekim medijima, ili pak lično ima neke tegobe, žena će početi brojiti koliko puta na dan ili noć ide mokriti i postaviće pitanje mokri li previše ili premalo.

Uobičajeno je reći kako zdrava odrasla žena, normalne telesne mase i urednih životnih i prehrambenih navika, koja dnevno pije do 2 litre vode, prosečno mokri oko 6 do 7 puta svakih 24 sata.

No, isto tako se i mokrenje između 4 i 10 puta svakih 24 sata može smatrati normalnim, ako žena zbog toga nema neka ograničenja u svakodnevnom životu i, naravno, pod pretpostavkom kako je zdrava i urednog body mass indeks-a.

Na frekvenciju mokrenja u žena utiču činioci kao što su dob, zapremina mokraćne bešike,. dnevni unos tečnosti kao i vrsta tečnosti, neke bolesti, neki lekovi i drugo.

Frekvencija mokrenja kod žena

Tako frekvencija mokrenja može biti i ređa, ali i češća, mokrenje može biti nevoljno, može biti noćno, mogu biti razne druge kombinacije poremećaja mokrenja, što su sve stanja koja u znatnoj meri narušavaju kvalitetu života, te ih je potrebno ispravno dijagnostifikovati i lečiti.

Kao poseban entitet razmatra se mokrenje kod trudnica.

Mokrenje u trudnoći

Trudnica
foto: Profimedia

Zdrava trudnica, čiji je prirast telesne mase unutar očekivanih vrednosti, u koje se radi o jednoplodnoj trudnoći i urednom rastu i razvoju fetusa, koja dnevno konzumira preporučene količine vode ili nezaslađenog čaja, normalno bi trebala mokriti oko 8 puta svaka 24 sata, do poroda. Na očekivano veću frekvenciju mokrenja u trudnoći utiču ponajviše promene u hormonskom statusu, te mehaničke promene. Zbog tih i drugih normalnih promena u trudnoći, trudnicama se savetuje i da samoinicijativno idu mokriti, čak i ako u tom momentu nemaju nagon na mokrenje, otprilike svaka 2 do 3 sata, posebno tokom putovanja (što je i prevencija urinarnih infekcija).

Normalna mokraća

U prilog normalnog, zdravog stanja urinarnog sistema kod žena, osim očekivane dnevne frekvencije mokrenja, govori i svetložuta boja mokraće, koja je bistra, odnosno prozirna i urednog mirisa, a žena prilikom mokrenja, te neposredno pre i posle mokrenja nema nikakvih tegoba.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.