SMIRITE ŽELUDAC I SKINITE SALO NAKON PRAZNIKA: Nutricionista za Espreso otkriva u ČEMU UGLAVNOM SVI GREŠE! (FOTO)
Dijana Radetić, Foto: Profimedia, Ustupljene fotografije

POSLUŠAJTE

SMIRITE ŽELUDAC I SKINITE SALO NAKON PRAZNIKA: Nutricionista za Espreso otkriva u ČEMU UGLAVNOM SVI GREŠE! (FOTO)

Ne paničite i ne bacajte se na stroge dIjete, drastično povećavajući fizičku aktivnost

Objavljeno: 07:55h

Novogodišnji i Božićni praznici su ostali iza nas, a sada je glavni problem kako se privići na "umereniju" hranu i oporaviti organizam od obilnih jela.

Mnogima je upravo taj prelaz najteži, a Espreso vam zajedno sa nutricionistkinjom Dijanom Radetić otkriva najlakši način za prevazići te prepreke.

- Period decembra i januara, tokom čestih slava i proslave Nove Godine i Božića, svima nama skoro neizostavno donosi neumerenu ishranu, prekomeran unos alkohola i manjak kretanja. Okruženi u tom periodu gastronomskom poezijom i u prijatnoj opuštenosti uz vruće vino i rakiju, po prolasku praznika, suočavamo se sa tesnom garderobom, digestivnim problemima i viškom kilograma. Stalno nas izaziva preostala hrana, koja se proteže danima posle samih praznika, a mi nesposobni da se odupremo iskušenju, po inerciji nastavljamo sa neumerenošću, priča Dijana.

S tim u vezi, nutricionistkinja je podelila par trikova i savete koji će vam olakšati oporavak organizma nakon obilnih trpeza.

1 / 8 Foto: Profimedia
  • Prvi savet s tim u vezi je svakako da se oslobodite tog viška trpeze. Zamrznite što pre i sve što je moguće, a ostatak koji “mora da se pojede”, uklopiti sa dosta povrća.
  • Ne paničite i ne bacajte se na stroge dIjete, drastično povećavajući fizičku aktivnost. Naša tela su skoro pa savršene mašine, koje se obično posle trauma sama prilagode i vraćaju u ekvilibrijum. Uz malo kontrole i korekcije, uvešćete telo u prirodno prečišćavanje.

Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da se vratite u staru formu:

Česma, Slavina, Voda
foto: Printscreen/Youtube
  • Započnite dan sa čašom vode sobne temperature a ako vam prija dodajte i sok od isceđenog limuna. Ovaj napitak može da stimuliše dobar rad žuči i jetre. Čak i ako ste strastveni ljubitelj kafe i cigarete, prvo popijte čašu vode. Tokom dana pijte nezaslađene biljne čajeve.
  • Posle karnevala devastacije masnih mesa i prerađevina, sireva, kajmaka i majoneza, probajte da se fokusirate na ishranu biljnim namirnicama najbližih svom prvobitnom obliku. Zato neka vaša trpeza sada obiluje svežim voćem i povrćem, turšijom, kiselim kupusom, mahunarkama i integralnim žitaricama.
  • Uobročite se. Koncentrišite se na 4 obroka (3 glavna i jednu užinu), s tim da razmak između obroka ne bude manji od 3 sata a veći od 4 sata. Napravite razmak od minimum 12 sati a maksimum 14 sati između poslednjeg večernjeg i prvog jutarnjeg obroka. Za svaki obrok obezbedite barem 15 minuta vremena da biste ga pojeli na miru i svesno.
  • Polako se vratite u ritam vežbanja, ali krenite postepeno. Zagrevajte se i istežite (kroz vežbe joge ko voli), jer se tako stimuliše čišćenje unutrašnjih organa.
  • Premda zima sama po sobi vodi lenjosti i navodi na posmatranje zimskih čarolija iz sobe, obucite se toplo i izađite napolje. Svež vazduh i izlazak iz učmalosti će vam razbuditi organizam.
  • Ne zaboravite da ležete u krevet ranije i time sebi ostavite dovoljno vremena za okrepljujući san.

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.