AKO DRŽITE OVO VOĆE I POVRĆE U FRIŽIDERU, IZLAŽETE SE VELIKOJ OPASNOSTI: Ovo će vas jako pogoditi!
Limun, Foto: Printscreen, Youtube

SAVETUJU

AKO DRŽITE OVO VOĆE I POVRĆE U FRIŽIDERU, IZLAŽETE SE VELIKOJ OPASNOSTI: Ovo će vas jako pogoditi!

Ako ste mislili da ćete voću i povrću produžiti trajanje tako što ćete ga staviti u frižider, grešite, jer baš na hladnom mnoge namirnice gube aromu i kvalitet

Objavljeno:

Osim toga, često se dešava i da ispuštaju razne supstance koje se prenose na drugu hranu, pa onda morate da ih bacite jer nisu za jelo, objašnjava Ditlind Hanrider, profesorka prehrambenih nauka na nemačkom Univerzitetu Anhalt.

Ukoliko želite da vam voće i povrće bude sveže, pogledajte koje namirnice se drže u frižideru, a koje na sobnoj temperaturi.

Paradajz, krastavac, tikvice

1 / 10 Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/PALEOHACKS

Paradajz ne treba čuvati u frižideru jer može da promeni boju, a i hladnoća oštećuje njegovu opnu, pa brzo postaje mekan i menja ukus. Slična je situacija i sa namirnicama koje takođe sadrže veću količinu vode, kao što su tikvice i krastavac. Dovoljno je da ih čuvate u špajzu. Ukoliko ove namirnice volite da jedete hladne, pre upotrebe ih stavite u hladnu vodu.

Patlidžan

Najosetljivije povrće na hladnoću je patlidžan. Najbolje je da ga držite u špajzu ili u gajbici na terasi. Ako se ispravno čuva, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžan može da ostane svež maksimalno deset dana.

Krompir

Krompir u frižideru menja ukus, postaje sladak, jer se na niskim temperaturama skrob pretvara u šećer. Najbolje je da ga držite na tamnom i hladnom mestu sa dobrom ventilacijom - npr. u podrumima i garažama.

- Izbegavajte čuvanje namirnica u plastičnim kesama jer usled nedostatka vazduha brže se kvare - objašnjava profesorka Hanrider.

Stručnjaci kažu da nećete uništiti namirnice koje ne bi trebalo držati u frižideru ako ih ipak stavite tamo, ali ćete sprečiti njihov normalan tok sazrevanja i time im izmeniti ukus.

- Kora banane će potamneti ako ih čuvate u frižideru, krompir će postati previše tvrd i na kraju će verovatno da promrzne, a paradajz će jednostavno imati lepši ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi - objašnjavaju stručnjaci.

Šargarepa

Šargarepa
foto: Pritnscreen

Šargarepu možete da držite u frižideru, ali je obavezno izvadite iz ambalaže u kojoj ste je kupili u prodavnici. Ove namirnice tako mogu da potraju i nedelju dana, ali one oprane, očišćene i spakovane pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

Jabuke, šljive, avokado

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Mnogi ne znaju da jabuke, avokado, smokve i šljive proizvode gas etilen, zbog čega će voće i povrće smešteno u blizini ovih namirnica brže početi da gnjili.

- Ove namirnice nikako ne držite zajedno, jer će taj gas uticati na njihovo propadanje - kaže Ditlind Hanrider.

Limun

Frižider je najgore mesto za čuvanje limuna jer i oni tamo brzo gube aromu. Najbolje je da ih stavite u korpu u najhladnijoj prostoriji u kući kako bi između njih mogao da cirkuliše vazduh.

- Ukoliko ih stavite u plastičnu kesu, nemojte da vas začudi ako se pojavi buđ - objašnjava Ditlind Hanrider.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.