TRIDESETE MOGU DA VAM LOŠE UTIČU NA ZDRAVLJE AKO NE ZNATE OVE STVARI: Bitnije su i više nego što mislite
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/skinexpertstalk

paŽnja

TRIDESETE MOGU DA VAM LOŠE UTIČU NA ZDRAVLJE AKO NE ZNATE OVE STVARI: Bitnije su i više nego što mislite

Posle tridesete se smanjuje koštana masa čoveka, jer se ćelije sporije obnavljaju. Zbog toga u tridesetim raste verovatnoća razvoja koštano-mišićnih problema, to jest, povećava se rizik od povreda

Objavljeno: 11:06h

Trideseta godina predstavlja prelomni trenutak kada je zdravlje u pitanju.

Sam ulazak u tridesete ne znači istovremeno i opraštanje od mladosti kao takve, ali je važno da se u toj etapi života posebno pozabavimo svojim stanjem.

Tada počinju da se prikazuju sve posledice našeg života, loših navika i odluka. Pojavljuju se i prvi znaci starenja (neki i prevremeno), a i postajemo manje otporni na spoljne uticaje.

Preporučuje se da se u tridesetim ponašamo malo savesnije i da redovnije odlazimo na preglede, jer je najdelotvorniji vid prevencije eventualnih oboljenja, rana dijagnostika.

Izbor pregleda koje bi trebalo da obavljamo makar jednom godišnje, zavisi od pola i genetskih predispozicija, odnosno porodične istorije bolesti.

Analiza krvi i preglede stanja vitalnih organa, redovan odlazak kod ginekologa i samopregled dojke, predstavljaju minimum onoga što bi svaka žena trebalo da radi kako bi održavala svoje zdravlje na određenom nivou.

Što se tiče muškaraca, oni bi u svoj sistematski pregled trebalo da uvrste posete urologu i kontrolu mokraćne kiseline. Ukoliko postoji genetski rizik od dijabetesa, preporučuje se i redovna kontrola nivoa šećera u krvi.

Raste rizik od povreda kostiju i mišića

1 / 5 Foto: Profimedia

Posle tridesete se smanjuje koštana masa čoveka, jer se ćelije sporije obnavljaju. Zbog toga u tridesetim raste verovatnoća razvoja koštano-mišićnih problema, to jest, povećava se rizik od povreda.

Ovim obolenjima su podložnije žene, ali svakako se za oba pola preporučuje dodatna pažnja kada je fizička aktivnost u pitanju. Postepeno smanjenje fleksibilnosti podrazumeva da se rade kraće vežbe jačeg intenziteta.

Zglobovima treba posvetiti dodatnu pažnju, jer oni vremenom postaju osetljiviji.

Posebno treba povesti računa o ishrani

Kako je čovek u tridesetim i četrdesetim godinama u punom naponu snage, brz život koji tada vodi, kao i balansiranje između posla (ili poslova) i porodice, ne daje mu dovoljno prostora da vodi računa o ishrani.

Često se konzumira brza i nezdrava hrana, a adekvatan režim ishrane se zapostavlja.

Pošto nakon navršene tridesete godine metabolizam polako usporava, a čovek postaje skloniji gojenju, trebalo bi povesti računa o unosu kvalitetnih i neophodnih materija.

Korišćenje kozmetike i suplemenata

Vitamini
foto: AP

Prvi znaci starenja počinju da se pojavljuju u tridesetim godinama, zbog čega je preporučljivo svima da počnu da vode više računa o svojoj koži i kosi.

Odgovarajuću negu vam može preporučiti samo dermatolog, koji će nakon obavljenog pregleda imati u vidu nedostatke i tip vaše kože. U skladu sa njegovim preporukama, možete pronaći bezbroj preparata ili prirodnih maski za negu kože i kose, koje možete napraviti sami.

Što se tiče uzimanja dodataka ishrani, mišljenja stručnjaka su podeljena. Zato ne bi bilo loše da se pre kupovine vitamina posavetujete sa svojim lekarom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.