SIMPTOM NA KOJI NIKO NE OBRAĆA PAŽMJU! Ako vam je STALNO HLADNO moguće je da imate OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME
Ilustracija, Foto: Profimedia

HLADNOĆA

SIMPTOM NA KOJI NIKO NE OBRAĆA PAŽMJU! Ako vam je STALNO HLADNO moguće je da imate OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Može da bude znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Objavljeno:

Ako vam je hladno zato što je temperatura naglo pala i osećate blagu neprijatnost, to je normalno. Naprotiv, ako drhtite od hladnoće dok je svima oko vas prijatno, to može da bude znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ovo su neki od njih:

Anemija Nizak nivo gvožđa u krvi može biti razlog hroničnog osećaja hladnoće. Gvožđe je, ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz telo, što zapravo znači da dovode toplotu i druge hranljive sastojke u svako krvno zrnce vašeg organizma. Bez dovoljno gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu efikasno da rade svoj posao, zato vam je hladno i drhtite. Manjak sna Nedostatak sna može da utiče na vaš nervni sistem i funkcije u mozgu, koje regulišu telesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugerišu da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, delu mozga odgovornom i za regulisanje telesne temperature.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Nedostatak vitamina Stalni osećaj hladnoće može uzrokovati nedostatak vitamina B12, koji se nalazi u namirnicama životinjskom porekla i ima veliku ulogu u smanjivanju osećaja hladnoće. Telu je potreban ovaj vitamin kako bi proizvodio crvena krvna zrnca koje šire kiseonik u organizmu, dakle ovaj vitamin je važan koliko i gvožđe.

Poremećaj rada štitne žlezde

Ako vam je stalno hladno to može da znači da imate problema sa radom štitne žlezde. U ovom slučaju moguća je hipoterioza, što znači da vaša štitna žlezda ne luči dovoljno hormona, a to dovodi do osećaja hladnoće. Bez ispravnog rada ove žlezde, usporava se metabolizam, te sprečava normalna funkcija vašeg tela u proizvodnji dovoljne količine toplote.

Grlo, Bol u grlu, Rolka, Vrat, Bol, Prehlada, Grip
foto: Profimedia

Rani znak dijabetesa Dijabetes koji se ne kontroliše može da dovede do stanja periferne neuropatije. Ovo stanje utiče na nerve koji su zaduženi za osećaj dodira. Tipično je da se javlja i osećaj trnjenja ruku i nogu, a budući da su živci odgovorni i za slanje poruka vašem mozgu kada je osećaj temperature u pitanju , vaše ruke i noge mogu takođe da budu hladne. Dijabetička neuropatija razvija se postepeno, pa je velika verovatnoća da je uopšte nećete primetiti. Ako se pored ovog simptoma javi i učestalo mokrenje i konstantna žeđ, obavezno posetite doktora.

Bonus video:

POPODNEVNI DNEVNIK 26.12.2021
14:50

POPODNEVNI DNEVNIK 26.12.2021

(Espreso/Naj Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media