RECEPT ZA KOLAČ KRALJICE ELIZABETE: Vodite računa oko vremena u kom ga SPREMATE (RECEPT)
Božićni kolač, Foto: Printscreen/Instagram / theroyalfamily

za elitna nepca

RECEPT ZA KOLAČ KRALJICE ELIZABETE: Vodite računa oko vremena u kom ga SPREMATE (RECEPT)

Servirajte ih sa kremom i svežim voćem.

Objavljeno: 18:39h

Instagram britanske kraljice Elizabete II eksplodirao je od oduševljenja pratilaca kad je juče objavljen recept za božićni kolač čija je priprema u palati upravo počela. Naime, poslastica se sprema u nedelju uoči Božića da bila najukusnija za jelo na dan 25. decembra.

1 / 3 Foto: Profimedia

Božićni kolač je možda i najtipičniji britanski kolač a ukus upotpunjuje bogati dodatak raznih vrsta suvog grožđa. Ovoga puta, u pripremi kolača su učestovali lično kraljica i princ Džordž a namenjeni su zajedničkoj proslavi Božića u Kraljevskoj britanskoj legiji.

Za pripremu originalnog recepta treba potražiti tri vrste suvog grožđa - sultana (ponegde poznato pod nazivom sultan ili sultanija), obično suvo grožđe (tamnoljubičasto) i "zante kurant", sitno suvo grožđe proizvedeno od posebne sorte loze. Naravno, vi recept možete prilagoditi prema onome što možete da nabavite. Umesto zante kuranta, možete upotrebiti sušene borovnice.

Sastojci:

250 gr suvog grožđa 250 gr kurant grožđa 185 gr sultana grožđa 150 gr kandirane korice citrusa 250 gr sala 250 gr prezli 90 gr brašna 12 gr mešavine božićnih začina 2 cela jajeta 180 gr smeđeg šećera 275 ml piva 40 ml tamnog ruma 40 ml brendija Napomena: ako ne želite da koristite alkohol, zamenite ga sokom od pomorandže ili hladnim čajem.

Priprema:

Izmešajte sve suve sastojke, dodajte tečne i umućena jaja. Kad se masa ujednači, sipajte je u dva kalupa (ili činije) konusnog oblika koji ćete podmazati i posuti brašnom. Dobro utisnite kašiku po kašiku i za kraju zatvorite kalupe pek-papirom.

Veliki dublji sud napunite vodom, toliko da oba kalupa mogu komotno da stanu a da voda ne uđe u njih. Napunite je do oko 3/4 visine kalupa. Na dno suda stavite kuhinjsku krpu, a sud prekrijte aluminijumskom folijom. Tako dobijate specijalnu vodenu kupku u kojoj će se kolač polako peći i ostati vrlo sočan.

Pečenje traje oko 6 sati, na vrlo tihoj vatri, a povremeno skinite foliju i dodajte malo vode koliko je uvrilo.

Kad se pečenje u pari završi, kolače savite na tamno i hladno mesto gde stoje sve do Božića. Tada ponovite zagrevanje u parnoj kupki na 3-4 sata, pa pažljivo izvadite kolače tako što ćete oštar ravan nož provući oko svake ivice i istresti ih na tacne za posluženje. Servirajte ih sa kremom i svežim voćem.

(Espreso/Lepa&srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.