DR TARABAR O ZNACIMA DA ORGANIZMU FALE PROBIOTICI: Na ovaj NAČIN ih možete najbrže nadoknaditi!
Dr Tarabar, Foto: Printscreen You Tube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

bez njih imunitet slabi

DR TARABAR O ZNACIMA DA ORGANIZMU FALE PROBIOTICI: Na ovaj NAČIN ih možete najbrže nadoknaditi!

Probiotici se mogu unositi suplementima, ali i hranom, a najviše ih ima u jogurtu i fermentisanoj hrani

Objavljeno: 14:36h

Telu su potrebne zdrave bakterije, probiotici, da bi bilo zdravo. To su mikroorganizmi koji se bore protiv loših bakterija i važne su za zdravlje creva, ali i za imunitet.

Iako se probiotici prirodno nalaze u telu, ponekad, iz različitih razloga, njihov broj opada, a nutricionistkinja Ana Mepson otkriva signale koji upozoravaju da je potrebno da povećate nivo probiotika kako biste poboljšali zdravlje creva, piše Alo.

Pored toga, neki simptomi koji nemaju veze sa varenjem – poput ekcema, lošeg raspoloženja, anksioznosti ili lošeg imuniteta, takođe mogu da ukažu na nedostatak probiotika.

Ona otkriva i šta narušava brojnost dobrih bakterija u crevima – neki lekovi (posebno antibiotici), stres, alkohol, nedovoljan unos vlakana, ishrana bogata mastima.

Mepsonova dodaje i da digestivni problemi ne moraju nužno da znače da su vam potrebni probiotici.

"Ponekad je bolje da razmislite o svojoj celokupnoj ishrani i potrudite se da unosite dovoljno masti, proteina i ugljenih hidrata", kaže ona.

Probiotici se mogu unositi suplementima, ali i hranom, a najviše ih ima u jogurtu i fermentisanoj hrani.

Gastroenterolog i onkolog dr Dino Tarabar kaže da je za zdravlje creva najbitnija raznolikost.

"Ta raznolikost se dobija hranom. Šećer je najgora moguća hrana jer se on već obradi i resorbuje u tankom crevu, u debelo ne dođe ništa, znači ne hranite bakterije. Ako uzmete složene ugljene hidrate, oni ne mogu kompletno da se razmože, kao celuloza kada jedete jabuku sa korom, ona će doći u debelo crevo. Tamo čekaju dobre bakterije koje će da se nahrane celulozom i onda će raditi sve ove dobre stvari za nas".

Doktor ističe da ukoliko se bakterije ne nahrane kompleksnim ugljenim hidratima, mastima i belančevinama, onda dolazi do razmnožavanja klostridije, kandide i drugih loših bakterija, koje prave štetu u organizmu.

Sve češće vidimo ljude koji umesto konzumiranja celog voća ili povrća, odlučuju da popiju sveže isceđen sok.

"Tako sva vlakna ostanu u aparatu, a to je upravo hrana za probiotike. Nema potrebe, sve to je najbolje presno jesti i voće i povrće, bakterije bi vam rekle hvala. Celo zrno, luk, beli luk, bobičavo voće, heljda, spelta, to je hrana za naše dobre bakterije, a one će nam vratiti tako što će nas čuvati".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.