MISLILI STE DA JE MESO BEZBEDNO U ZAMRZIVAČU? U žestokoj ste ZABLUDI, OVO JE RETKO KO ZNAO
Zamrznuto meso, Foto: Printscreen/Youtube/leckere Küche

vaŽno DA ZNATE

MISLILI STE DA JE MESO BEZBEDNO U ZAMRZIVAČU? U žestokoj ste ZABLUDI, OVO JE RETKO KO ZNAO

Vrlo je važno voditi računa o roku trajanja hrane, posebno o pokvarenom mesu

Objavljeno: 11:29h

Mnoge domaćice kupe meso, pa ga odlažu u zamrzivaču. Pitanje je koliko dugo meso može da stoji tako zamrznuto

Nema svaki komad mesa isti rok trajanja, kao ni svaka vrsta mesa.

Piletina i ćuretina

Piletina
foto: Printscreen/Youtube/World Adventurer

Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od 3-4 meseca.

Svinjetina

Svinjetina
foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu iseckate na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 meseci, a pečena 4-12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču 1-2 meseca.

Govedina, teletina i jagnjetina

Ćuretina
foto: Printscreen/Youtube/ Dragana Nikitovic

Kada je reč o svežem mesu ono može trajati i nekoliko meseci, zavisno od vrste mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju - od 4-6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri meseca do godine.

Mleveno meso

Mleveno meso
foto: Youtube/Printscreen/ University of Illinois Extension

Nevezano o kojoj vrsti mevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo držati ga u zamrzivaču duže od 3-4 meseca.

Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:

Svinjetina s kostima - 4 do 6 meseci

Svinjetina bez kosti - 4 do 12 meseci

Jagnjetina i teletina - 9 meseci

Govedina s kostima - 4 do 6 meseci

Govedina bez kosti - do 12 meseci

Celo pile ili ćurka - 12 meseci

Komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci

Mevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca

Iznutrice - 3 do 4 meseca

Slanina - mesec dana

Kobasice - 1 do 2 meseca

Viršle - 1 do 2 meseca

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.