JEDNU STVAR JE VAŽNO DA URADITE TOKOM ZIME: Dobro pogledajte o čemu je reč
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

JEDNU STVAR JE VAŽNO DA URADITE TOKOM ZIME: Dobro pogledajte o čemu je reč

Značajan je za imunitet, zdravlje kostiju, očuvanje ćelija i ravnotežu celog organizma

Objavljeno: 16:38h

Vitamin D je izuzetno značajan za imunitet, zdravlje kostiju, očuvanje ćelija i ravnotežu celog organizma. Nedostatak ovog vitamina povezan je sa nizom oboljenja, kao što su rahitis, reuma, osteoporoza, visok krvni pritisak, kardiovaskularna oboljenja, usporen metabolizam i drugi poremećaji…

Glavni izvor vitamina D je sunčeva svetlost, pa tokom zime mnogo ljudi pati od nedostatka ovog vitamina koji je neopghodan za zdravlje. Kako biste nadoknadili nivo vitamina D u organizmu i imali ga dovoljno i u hladnim danima, pokušajte da ga unesete na sledeća 3 načina:

1. Provedite više vremena napolju

Kada zraci sunčeve svetlosti dotaknu vašu kožu, pokreće se hemijski proces koji na kraju dovodi do proizvodnje vitamina D. Količina sunca potrebna za proizvodnju dovoljno vitamina D može varirati, ali istraživanja sugerišu da za održavanje dovoljnih nivoa vitamina D – Cilj je da provedete najmanje 5 do 30 minuta na Suncu dnevno ili najmanje dva puta nedeljno između 10 i 16 časova. Čak i zimi kada je oblačno izađite napolje, jer sunčevi zraci koje ne primećujete mogu pomoći da dobijete dozu vitamina D.

2. Konzumirajte više hrane koja je bogata vitaminom D

Losos
foto: printscreen/youtube

Povećanje unosa hrane i pića koja sadrže vitamin D je takođe opcija ako želite da povećate nivo ovog neophodnog vitamina. Međutim, samo nekoliko namirnica prirodno sadrži vitamin D, a mnoge imaju samo nizak nivo vitamina. Hrana koja može pomoći u unosu vitamina D:

ulje jetre bakalarapastrmka losos pečurke obogaćena mlečna i nemlečna mleka žitarice od celog zrna sardina žumance sir

Ove namirnice obezbeđuju 20% ili više vaše dnevne vrednosti vitamina D po porciji i smatraju se visokim izvorima vitamina D.

3. Suplementi

Vitamin D
foto: Profimedia

Ukoliko analizom krvi ustanovite da vam nedostaje vitamin D, onda možete koristiti suplemente. Potrebno je da vam lekar prepiše dozi vitamina D koju treba da uzimate, jer previše unosa ovog vitamina u organizam može biti rizičnije nego njegov nedostatak. Pre upotrebe suplemenata obavezno se konsultujte sa lekarom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.